Свет

ЈЕЗИВ ПРИЗОР, УНИШТЕНИ СУ: Настрадало 20.000 људи? (ВИДЕО)

Либијски град Дерна наставља да броји мртве након разорних поплава које су однеле целе четврти и оставиле на хиљаду погинулих.

Страхује се да је чак 20.000 људи погинуло у поплавама у Либији, према изјавама локалних званичникаа, јавља ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Градоначелник Дерне рекао је саудијској ТВ станици Ал Арабиyа да процењује да је до 20.000 умрло када су две бране пукле, ослобађајући цунами воде док су људи спавали.

„Процењује се да би број смртних случајева у граду могао да достигне између 18.000 и 20.000, на основу броја зграда у окрузима уништеним у поплавама“, рекао је Гаити за саудијску телевизију Ал Арабија.

Најмање 10.000 људи је нестало, а десетине хиљада су расељене.

Хичем Абу Чкиуат, министар цивилног ваздухопловства у администрацији која управља источном Либијом, рекао је за Ројтерс (Реутерс) да би број жртава могао значајно да порасте јер „море непрестано избацује на десетине тела“.

Званичник УН је рекао да су власти и на истоку и на западу Либије тражиле међународну помоћ и да међусобно разговарају.

„Обе владе су се обратиле међународној заједници“, рекао је за ББЦ Таухид Паша из Међународне организације за миграције.

Он је рекао да међународно призната Влада националног јединства која има седиште на западу Либије, тражи помоћ у име целе земље, „а такође координишу са владом на истоку“.

„Сада је изазов да међународна заједница одговори у складу с потребама и захтевима влада“, додао је Паша.

Званичник организације за миграције УН је рекао да помоћ треба повећати „веома, веома брзо“.

Од свргавања дугогодишњег лидера, пуковника Моамера Гадафија 2011. године, Либија је у сукобима и поделама. У земљи постоје две ривалске владе – једна са седиштем у главном граду Триполију на западу и једна са седиштем у Тобруку на истоку.

Извор: Б92/Јутарњи лист