Свет

НА ПОМОЛУ НОВИ РАТ? „Ситуација је опаснија од оне у Украјини“

Сукоб између Палестине и Израела је веома опасан јер може да прерасте у верски рат, изјавио је данас палестински амбасадор у Москви Абдел Хафиз Нофал.

„Сматрамо да је ситуација око Палестине опаснија од оне око Украјине, јер ако међународна заједница не учини ништа да заустави политику Израела, ако не буде инсистирала на принципу две државе, она прети да прерасте у верски рат, а нико није спреман на то“, рекао је Нофал за ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио на речи палестинског председника Махмуда Абаса, који је рекао на Генералној скупштини Уједињених нација, да када једном буде покренут верски рат, нико неће моћи да га заустави.

Према његовим речима, такав сценарио би био опасан не само за Палестинце и Израелце, већ и за цео свет. Нофал је истакао да је тренутна ситуација око Палестине изузетно напета.

„И мислимо да је крајње време да Уједињене нације сазову мировну конференцију о Блиском истоку која би помогла успостављању трајног мира у региону“, додао је он.

Обраћајући се на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, палестински лидер Махмуд Абас позвао је на организовање мировне конференције о Блиском истоку која би укључила све заинтересоване стране у решавању палестинског проблема на основу резолуција УН.

Извор: Танјуг