Свет

ПУЦЊАВА НА ГРАНИЦИ: „Освета“

Војне власти у Јеревану пријавиле су „интензивну пуцњаву“ дуж једног од сектора јерменско-азербејџанске границе, оптужујући Баку за „провокацију“.

Јерменско министарство одбране саопштило је да су азербејџанске снаге отвориле ватру, укључујући и из минобацача, на деоницу Сотк на истоку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство није одмах известило о евентуалним жртвама.

Азербејџан је у међувремену оптужио јерменске снаге да су отвориле ватру на истој деоници, рекавши да је један азербејџански војник рањен.

У саопштењу се наводи да се предузимају „мере одмазде“.

Оно што се чини као нова ескалација дуж јерменско-азербејџанске границе долази усред континуиране кризе око Нагорно-Карабаха, где Јереван и локалне етничке јерменске власти оптужују Баку да наставља своју „незакониту блокаду“ региона, што доводи до озбиљне несташице хране, горива и других основних производа.

И Јерменија и сепаратистичке власти у Нагорно-Карабаху саопштиле су да Азербејџан блокира Нагорно-Карабах од децембра, што је резултирало несташицом хране, лекова и енергената.

Тензије су додатно ескалирале након што је Азербејџан у јуну пооштрио блокаду на контролном пункту постављеном у априлу на путу познатом као коридор Лачин, јединој вези између Јерменије и отцепљеног региона, тврдећи да су у возилима Црвеног крста откривене „разне врсте кријумчарене робе која долази из Јерменије“.

Сједињене Државе су у четвртак поново изразиле озбиљну забринутост због тешке хуманитарне ситуације у Нагорно-Карабаху и поново позвале на хитно поновно отварање јединог пута који повезује регион са Јерменијом.

Етнички јерменски лидер Нагорно-Карабаха Арајик Харутјунијан најавио је 31. августа да ће званично поднети оставку 1. септембра.

Најава оставке уследила је усред пораста политичких тензија у региону због блокаде и очигледних разлика у приступима решавању ситуације.

Извор: Радио слободна Европа