Србија

РАДОИЧИЋ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ОРГАНИЗОВАО ГРУПУ У БАЊСКОЈ: Дошли смо да охрабримо српски народ у пружању отпора Куртијевом терору

Адвокат Горан Петронијевић, пуномоћник Милана Радоичића, говори на конференцији у Медиа центру у Београду, где је прочитао обраћање јавности свог клијента.

– Ја Милан Радоичић, рођен у Пећи на КиМ, у Републици Србији, због спекулација које су се појавиле овим путем, обавештавам јавност да сам са својим сународницима са КиМ, дошао на север Косова у пределу села Бањска. Дошли смо да охрабримо српски народ у пружању отпора терору Куртијевог режима, заштити нашег народа који је терору стално изложен, и стварању услова за остварење сна о слободи мог народа на северу КиМ. Обавештавам све, од Куртија до његових иностраних помагача, да сам обавио сам све логистичке припреме, и то нема никакве везе са мојим ранијим политичким ангажманом, и нисам о томе обавештавао никога из Београда – прочитао је Петронијевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је прочитао Радојичићеве речи да су раније веровали да ће Кфор заштитити Србе, али да друга страна није схватила смиривање ситуације као добру вољу.

– Из дана у дан су се појачавале акције приштинских органа, пуцали су у цивиле, застрашивали српски народ… Све методе отпора које су примењиване нису олакшале положај Срба, већ су појачале терор. Косово и Метохија су моја земља и моја кућа, а насилно хоће да га отму са циљем да етнички очисте Косово. Зато смо били принуђени да предузмемо акцију, и да скренемо пажњу приштинском режиму и међународној заједници да Куртијев терор нећемо трпети. До страдања полицајца је дошло случајно, након чега је почео жесток окршај, у ком су животе изгубила наша тројица браће хероја – прочитао је Петронијевић.

Нека свима буде јасно да нисмо терористи, већ борци за слободу, прочитао је адвокат.

– Мој повратак на Косово није имао никакве везе са политичким ангажманом, и овим обавештавам да сам поднео оставку на место потпредседника Српске листе. Спреман сам да се одазовем позиву надлежних органа – рекао је Петронијевић.

Што се тиче снимка из манастира на ком се наводно види Радоичић, Петронијевић није хтео да даје никакве судове о томе, а што се тиче здравственог стања, адвокат истиче да Радоичић није био рањен и није био на ВМА.

– Ако дође до разговора са надлежним органима, сматрам да он апсолутно нема потребе да разговара са било киме и да му постављају било какво питање. КиМ су саставни део Србије, на северу Косова и Метохије бораве специјалне јединице тзв. Косовске полиције, које ту не могу да бораве. Ако је ко нелегално био наоружан на КиМ, то су јединице Куртијеве полиције, и још некакве паравојне формације. Ја сматрам да на страни ни Радоичића нити других нема никакве одговорности – рекао је он, и каже да остаје да се види шта ће предузети надлежни органи.

Петронијевић је поновио да није био у Бањској, и да не зна детаље нити како је дошло до пуцњаве.

– Косовски полицајац је страдао од експлозије, а не од метка. А та експлозија није била намењена ни њему, ни било коме другом – рекао је адвокат.

Он додаје да је проблем самоорганизовања и преузмања правде у своје руке није добар, већ је у питању очајнички потез.

– Такви потези уследе након неактивности свих оних који су задужени да одрже мир. Ово је пре свега усмерено ка КФОР-у, као и према ЕУ која је гарант примене Бриселских споразума. Они нису предузели ништа. Ми сви знамо да специјалне јединице не смеју да долазе на север, изузев када им КФОР да одобрење. То већ дуже време не важи, јер све што Срби морају да раде, не важи за друге. Ти дупли стандарди су довели до безизлазне позиције. Када су 1804. године дахије почеле да хапсе и убијају прваке Срба, десио се устанак – каже Петронијевић.

Најбоље би било да се све решава мирним путем, али видели сте да постоје несугласице између мог клијента и политичких представника Српске листе и Београда, рекао је адвокат Петронијевић.

– Погледајте снимке шта раде данас тамо. Борна кола су испред обданишта, и све је под појачаном репресијом. Приштина континуирано не поштује међународне споразуме. Ја немам разлога да браним Милана Радоичића, а ако дође до тога, о том потом – каже он.

Адвокат је рекао да нема информације да је покренут поступак против Радоичића и момака који су били у Бањској.

– Малтретирају породице погинулих, по питању предаје њихових лешева. Један од погинулих нема ближе сроднике, па су тражили да супруга доводи дете да би му узели анализу, да се потврди нешто што је евидентно. А то је да је супруга рекла да је то њен муж. У овој ситуацији треба инсистирати на некој врсти смиривања. Нема места вођењу никаквог поступка, а ако до тога дође ми ћемо реаговати – каже Петронијевић.

КФОР мора да се ангажује, јер је ситуација ровита и може да ескалира, додаје он.

– Није Милан Радоичић један, много је Милана Радоичића доле. Приштински органи нису дозволили чак ни ЕУЛЕКС-у да њихови стручњаци присуствују обдукцији страдалих. Према томе, нека сазнања иду ка томе да двојица од ове тројице нису страдали на регуларан начин, у борбеном обрачуну. Већ да је један стрељан након предаје, а други оверен. Трагови могу да се нађу са добром анализом, међутим Приштина не дозвољава ни да међународни експерти присуствују томе. Постоји сумња да се нешто врло озбиљно прикрива – рекао је адвокат.

На питање како да ми разумемо одлуку Милана Радоичића, будући да Срби са севера КиМ нису знали да шта ће да се догоди, он је казао да то говори у прилог чињеници да је Радоичић сам донео одлуку за овакав вид отпора.

– Он је јасно рекао да се са тиме многи Срби нису слагали. Али по мени не постоји ниједан други мотив, већ је у питању изнуђени потез – каже адвокат.

Извор: Курир.рс