Свет

РУСИЈА ЗАТРЕСЛА ЗАПАД ОДГОВОРОМ: Револуционарна одлука Путина

Чини се да се Русија коначно ослободила било каквих илузија о Западу, и почела оштрије да делује у међународној арени.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, је у разговору са новинаром Павлом Зарубином изјавио, да Москва не намерава да уводи санкције против С. Кореје, упркос ставу Уједињених нација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сличну одлуку донеле су и кинеске власти. Осим тога, Русија намерава да помогне Пјонгјангу да заобиђе ограничења која су јој раније наметнута, укључујући и свемирску индустрију. Конкретно, постојале су информације да ће руске лансирне ракете лансирати севернокорејске сателите у орбиту.

Овако значајна промена у политици Руске Федерације према С. Кореји, са сигурношћу се може назвати револуционарном одлуком.

О разлозима за такве промене у емисији „Полный контакт” на радију „Вести ФМ“ говорио је бивши шеф израелске службе „Натив”, Јаков Кедми. Према мишљењу експерта, Русију су на тако храбар корак испровоцирале САД. Вашингтон не оклева да ескалира ситуацију у азијско-пацифичком региону, стварајући претњу, укључујући ту и Руску Федерацију.

Наоружавање Аустралије и Тајвана, пребацивање америчких нуклеарних подморница са нуклеарним бојевим главама у луке Јужне Кореје натерало је Москву и Пекинг да одговоре.

„Овде је ситуација другачија, коју су промениле Сједињене Државе. Оне повећавају ниво војних претњи, укључујући Северну Кореју, Кину и Русију.

Очекивати да ће Русија наставити своју политику сузбијања или ограничавања Северне Кореје, посебно када то утиче на хуманитарно стање корејског народа, превише је“, објаснио је Кедми.

Као резултат тога, данас постоје сви предуслови за изградњу осовине Русија-С. Кореја-Кина. Све три силе имају озбиљан мотивациони фактор – конфронтацију са Западом. У таквој ситуацији би био грех не окренути се принципу: „Непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ“. Као што знате, Москва и Пекинг не воле да причају о свом војном савезу.

У овом случају се о томе, барем званично, не разговара. Међутим, постоје јасне чињенице, које указују да три нуклеарне силе јачају везе и повећавају сарадњу у војној сфери. Американци имају разлога за бригу.

Извор: Wебтрибуне.рс