Издвајамо Православље

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ ОБЈАСНИО: Како се једном добром помишљу све може довести у ред

Лоши живци ? Шта то значи ? Да није можда искварена помисао ? Од свега је најбоља добра помисао.

Сагради један мирјанин кућу на мирном месту. Касније, са једне стране саграде велику гаражу, са друге прокопају пут, а са треће отворе ресторан са музиком. Бубњеви и галама до поноћи. Није, јадник, могао да спава: стављао је чепове у уши, почео да пије пилуле за умирење. Мало је недостајало да полуди.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дође код мене. „ Старче, таква и таква ствар“, каже ми, немамо никад мира. Шта да радим ? Размишљам о томе да градим другу кућу.“ „ Покушај са добром помишљу“, кажем ја њему. „ Размишљај овако : да је рат, па да у гаражи поправљају тенкове, поред ње да је болница, па да сваки час чујеш сирену кола хитне помоћи која довозе рањене, а да теби кажу : ‚Само ти буди овде. Овде си безбедан, нећемо те дирати, Можеш из куће слободно да изађеш само у овом кругу, где су ове грађевине, јер ту те ништа неће погодити‘ или ‚остани у својој кући, нико ти неће сметати‘. Зар би то било мало ? Зар то не би сматрао благословом ?

Зато сада кажи : ‚Слава Теби, Боже, што није рат, што су људи срећни и здрави и свако ради свој посао. У гаражи, уместо тенкова, људи поправљају своје аутомобиле. Слава Теби, Боже, нема болнице, рањеника итд. Не пролазе тенкови. Пролазе само аутомобили и људи иду на посао. Ако однегујеш такве помисли, доћи ће после и славословље.

Јадник разумеде да је у основи свега како се поставиш према стварима и оде успокојен, Полако се, уз помоћ добрих помисли, правилно суочио са својим проблемом, бацио пилуле и почео мирно да спава. Видиш ли, како се једном добром помишљу све може довести у ред ?

Извор: Србија јавља