Свет

„АКО ПУТИН ДОЗВОЛИ, ПОЧИЊЕ…“ Ово је услов за интервенцију Ирана у сукобу

Даљи развој догађаја на Блиском истоку у великој мери зависи од одлуке Кремља. Ако Москва да зелено светло, ситуација ће се веома оштро окренути.

Тренутно стање на Блиском истоку је с правом алармантно. Сукоб два народа који траје дуги низ година ствара реалну претњу избијања рата пуних размера на Блиском истоку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интензитет страсти је толики да у појединим арапским земљама власти могу само силом да обуздају насилне импулсе локалног становништва које позива на пуну подршку својој браћи по вери.

Једини изузеци у овом случају су Иран и делимично Турска. Не, становништво ових држава такође јасно ставља до знања на чијој је страни. Само што се званична Анкара, иако не сасвим отворено, гледа са исте тачке гледишта.

А Техеран отворено изјављује своје симпатије према палестинском народу. Неки стручњаци су чак веровали да ће иранска војска да притекне у помоћ. Како је бивши израелски премијер Ехуд Олмерт приметио у интервјуу за Тхе Телеграпх, Исламска Република ће предузети такав корак „само ако Путин то дозволи“. Овај сценарио је мало вероватан у блиској будућности.

„Иран се неће усудити да лансира ракете дугог домета, на пример, према Израелу, бар без неке врсте прећутног одобрења Русије. Сумњам да ће Путин то дозволити“, рекао је политичар.

Тренутно се заиста све тако обликује да Москва неће стварати још већу ескалацију на Блиском истоку. Са друге стране, разне претње Русији су све више су почеле да стижу из Израела, укључујући и на званичном нивоу.

А то би на крају могло да има значајан утицај на позицију руског руководства. Осим тога, не треба заборавити да Иран не прихвата ултиматуме и није му потребна дозвола. Он ће се понашати како му одговара. Дакле, свашта се може десити у региону.

Извор: Wебтрибуне.рс