Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ, ЧЕКА СЕ БАЈДЕНОВ ОДГОВОР: Кина послала бруталан захтев после састанка са Русима: Палестиници нису сами

Специјални изасланик Кине за Блиски исток приписује кризу у односима Израела и Газе недостатку гаранција за легитимна, национална права Палестинаца, рекао је он на састанку са својим руским колегом у четвртак.

Кинески изасланик за Блиски исток Џаи Џун слетео је у Катар где је заједно са руским изаслаником Михаилом Богдановим усагласио став Пекинга са Москвом у вези са њиховим напорима да деескалирају сукоб у Гази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кина и Русија деле исти став када је реч о палестинском питању.

– Кључни разлог због којег имамо ову ситуацију у палестинско-израелском сукобу је тај што палестинском народу нису загарантована његова легитимна национална права – рекао је Џаи, дан након што је руски председник Владимир Путин разговарао са кинеским лидером Си Ђинпингом у Пекингу.

Наоружани припадници Хамаса ушли су 7. октобра из Појаса Газе у јужни Израел, где су убили најмање 1.400 људи, на шта су Израелци узвратили ваздушним ударима, а под опсадом је 2,3 милиона становника Газе.

Недељу дана касније, кинески министар спољних послова Ванг Ји осудио је „свако дело које штети цивилима“, али није именовао Хамас, док је рекао да су израелске акције „прешле границу самоодбране“.

У супротном табору од Кине и Русије су САД, чији је председник Џо Бајден најавио да ће тражити додатна средства за помоћ Израелу, вредну неколико милијарди долара, како би могао да се бори против Хамаса.

На другој страни је став Русије, према којем су САД и њени западни савезници игнорисали потребу за независном палестинском државом у границама из 1967. године.

Највећа земља на свету израдила је нацрт резолуције Савета безбедности УН којом се позива на прекид ватре у Гази, ослобађање талаца, приступ хуманитарним организацијама и безбедну евакуацију цивила, али предлог није добио довољну подршку прошлог понедељка.

– Кина је дубоко разочарана америчким блокирањем предложене резолуције УН – нагласио је у четвртак портпарол кинеског министарства спољних послова.

После састанка у Катару, изасланик Џаи је потврдио да је Кина спремна да настави комуникацију и координацију са Русијом за смиривање израелско-палестинског сукоба.

У главном граду Дохи Хамас већ више од деценије има политичку канцеларију која омогућава директну комуникацију са својим припадницима, због чега је Катар незаобилазна станица за све стране дипломате које желе да посредују у сукобу Израела и Газе.

Амерички државни секретар Антони Блинкен боравио је прошле недеље у Дохи и рекао катарском премијеру да Вашингтон чини све што је потребно да обезбеди ослобађање талаца који се држе у Гази. Поред тога, он је апеловао на Израел да предузме све могуће мере предострожности како би се избегло повређивање цивила.

Извор: Информер