Свет

РУМУНИ ПРЕСТРАВЉЕНИ, НАТО ДА СЕ СПРЕМИ ЗА ОНО НАЈГОРЕ: „Руси не раде случајно ово на Дунаву…“

Фото: Х принтскрин

Румунија ће имати нови, савремени одбрамбени систем против беспилотних летелица инсталиран на својој територији што је пре могуће, потврдили су у петак владини извори.

Букурешт ће овај систем добити на коришћење на основу споразума закљученог са државом партнером, а уз одобрење НАТО-а, јавља портал Диги24.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потреба за постављањем система против беспилотних летелица у Румунији настала је као последица напада руских беспилотних летелица на дунавске луке у Украјини, услед чега су остаци ове војне опреме пали и на подручја српског суседа.

Напади Русије на украјинске луке на Дунаву „нису случајни“, у контексту у којем више од половине извоза житарица из суседне земље преко Румуније пролази морским путем, рекао је у петак румунски премијер Марсел Чолаку у поруци упућеној учесници Конференције о безбедности у Букурешту.

– Руски напади у близини наше територије алармантно повећавају ризике од инцидената и заоштравања. Јасно је да ће Русија наставити да врши притисак на комерцијалне бродове и уводи зоне забране саобраћаја у Црном мору. Напади на границу на Дунаву нису случајни јер Русија зна да се више од половине украјинског жита за извоз тренутно транспортује румунским бродским саобраћајницама. Важно је размислити о томе како ће се НАТО припремити за сценарио у којем Русија ескалира ситуацију у Румунији, у Црном мору и Дунавском региону. За сада је добродошло јачање савезничког присуства које је напредовало на источном крилу, након самита у Мадриду и Вилњусу. Ово је исправан одбрамбени став, имајући у виду да кад су руске провокације у питању не мањка ни маште, ни свестраности – нагласио је Чолаку.

Извор: Ало