Србија

АНА БРНАБИЋ УНИШТИЛА ОСМАНИ: Овај говор у УН ће добро запамтити

Фото: Јутјуб

СЕДНИЦА Савета безбедности УН, на којој се расправљало о шестомесечном извештају Мисије привремене администрације УН на Косову и Метохији (УНМИК), одржана је у Њујорку.

Ана Брнабић је оштро одговорила на неспретни говор Вјосе Османи у УН. Иако је имала само три минута, премијерка Србије је дуже говорила и из главе демантовала све што је Османијева читала са папира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетила је на чињеницу да Приштина није формирала ЗСО, те да није испоштовала ништа из Бриселског споразума, а Османијева је говорила како је Приштина „конструктивна“.

– Чули смо од госпође Османи да је „Косово* конструктивно и посвећено дијалогу“. Нисмо чули зашто Косово* није имплементирало Бриселске споразуме дуже од 10 година. Дуже од 10 година! Толико су конструктивни и посвећени у ствари. Београд је урадио све што је прокламовано Бриселским споразумима, а Приштина није имплементирала ни једну једину реч. Толико су конструктивни и посвећени! – казала је премијерка.

Објаснила је на примеру формирања тзв. Кососвких безбедносних снага да право вета Срба не постоји у пракси.

Премијерка је чак успела да укаже чланицама СБ УН да Вјоса Османи не може ни да каже „Србија“, па је говорила само о „православној цркви“.

Коментаришући изјаву Османијеве да „Београд терорише Србе на Косову и Метохији, а да их Приштина брани“, Брнабићева је рекла да је од маја ове године 2.000 српских породица напустило КиМ и отишло у централну Србију.

– Бежали су од вас који их браните – поручила је премијерка Србије Османијевој.

Додала је да тзв. Косово има најмање повратника након рата.

– Зашто се људи не враћају? Јер када се врате, бивају ухапшени, а у затвору остану у просеку две године – рекла је Брнабићева.

Указала је на чињеницу да тзв. Косово није чланица УН, већ Србија и то у својим границама унутар којих је и аутономна покрајина Косово и Метохија.

– Седимо у Савету безбедности УН. Ово је дом Уједињених нација. Ви нисте члан УН – закључила је Брнабићева.

Извор: Новости