Србија

ХИТАН АЛАРМ У СРБИЈИ, СТИЖУ СМС ПОРУКЕ, ПРЕКИДА СЕ ПРОГРАМ! Почело је

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је презентацији и пуштању у рад система „Пронађи ме“ за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица.

Дозволу за пуштање у рад овог система дао је председник Републике Србије Александар Вучић, након потписивања споразума између ресорних министарстава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након уводних обраћања потписани су споразуми између надлежних министарстава.

Споразум је потписан између министара Братислава Гашића и Михаила Јовановића. Други споразум је потписан између Братислава Гашића и Горана Весића. Трећи споразум је потписан између Братислава Гашића и државног секретара Министарства за рад, борачка и социјална питања.

Јавности је на лицу места презентовано како ће изгледати и функционисати алармни систем када неко дете у Србији нестане.

Обраћање Вучића

– Прави карактер друштва осликава се у томе како се опходи према деци.

– Ко, ако не деца, не може бити важнији за наше друштво. Укупан број објава за несталом децом био је 3.889, обустављено је 3.859, значи за 30 особа није обустављено. Када сте у држави, опрхвани проблемима, мало ко има проблема као ми. Онда гледате како да решавате те проблеме, а од тога не видите понекад основне ствари. Ви мислите да се то подразумева, да сте то урадили, онда схватите да и те основне ствари нисте урадили. тако и са децом. Колико мало времена са њима проводимо. Истовремено лако проналазимо кривца у неком другом. Мислим да заиста не постоји ништа важније, да се смањи вршњачко насиље.

– Данас га има много мање, али га данас видимо, захваљујући социјалним мрежама. то насиље оставља трајне последице на нашу децу. Поносан сам на то што сте успели да направите ово, да будемо једини у региону. да ћемо моћи да се похвалимо да смо дечије животе сачували. Када добијете статистику из МУП-а, не можете да се одупрете утиску да сте могли више и боље – казао је председник.

Обраћање Братислава Гашића

– МУП имап знање и вољу да заштити децу. Систем пронађи ме представља ефикасан механизам – рекао је Гашић.

Он је додао да ћеовакви системи у будућности бити у употреби за упозоравање грађана и на елементарне непогоде и остале опасности.

Обраћање Кристофера Хила

Амерички амбасадор Кристофер Хил казао је да је потребно да се сви укључе у овај програм.

– Желим да вам кажем колико сам поносан да представљам у овоме америчку амбасаду. Веома је важно да се разуме да не постоји ништа важније од бриге о деци. Амбер алерт програм је веома важан. Важно је да учимо једни од других.

– Ми ћемо учити на искуствима Србије, јер је безбедност деце глобални задатак – рекао је Хил.

Обраћање Игора Јурића

Оснивач Центра за несталу и злостављану децу (ЦНЗД) обратио се на почетку присутнима и захвалио свима што учествују у разговору о темама које су од круцијалне важности за безбедност деце.

– Урадили смо много тога до сада. Са поносом могу да истакнем да овакав систем не постоји ни у једној земљи у региону. Председник Вучић је неко ко је најзаслужнији што је овај систем заживео. Председник и ја смо разговарали, и то као двојица очева. Прошли смо кроз један тежак период, трагедију у школи, када је дете убило децу. Морамо много више пажње да посветимо приортетима, а тај приоритет су деца. Имаћемо велику помоћ државе, кренућемо са превентивним радом са децом која имају проблем у понашању – казао је Јурић.

Систем „Пронађи ме“ имплементиран је на иницијативу Центра за несталу и злостављану децу (ЦНЗД), а окупљенима ће се обратити и оснивач ЦНЗД Игор Јурић, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Извор: Ало