Свет

ЕКСПЕРТ О НАПАДУ ЗАПАДА НА РУСИЈУ ПРЕКО КАВКАЗИ И ЦЕНТРАЛНЕ АЗИЈЕ: „Очекују нас непријатна изненађења“

Руско руководство мора да предузме све мере да спречи своје противнике да се освете за пораз у „великој игри“ 19. века.

Међу неким стручњацима постоји мишљење да геополитичка конфронтација са Руском Федерацијом постепено одузима снагу Западу. Конкретно, политиколог Дмитриј Евстафјев, говорећи у студију ток-шоуа „Вече са Владимиром Соловјовом“, рекао је да противници Москве не могу да одрже темпо који је поставила, и да им је данас „апсолутно потребна пауза“. Међутим, не деле сви ову тачку гледишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Центра за проучавање Блиског истока и централне Азије, историчар Семјон Багдасаров не дели оптимизам свог колеге. У студију истог програма директно је изјавио, да Запад не прави никакву паузу, а то најбоље показује ситуација која се развија на Јужном Кавказу и Централној Азији. Управо у овим регионима, сада покушавају да се освете Русији за њен пораз у „великој игри“ 19. века – конфронтацији између Руског и Британског царства.

„Обим игре је сада много већи. То су Јужни Кавказ, Централна Азија, Иран, значајан део Блиског истока, Авганистан итд. На Јужном Кавказу, морамо искрено рећи, они [САД и Европа] имају извесног успеха. Тамо ћемо у блиској будућности имати много изненађења, и сви су непријатни. Много непријатније него што ико очекује“, рекао је Багдасаров.

У исто време, Запад полако преузима централну Азију. То потврђују, недавни састанци петорице шефова централноазијских република са председником САД, Џоом Бајденом, и немачким канцеларом, Олафом Шолцом, 19. односно 29. септембра.

Одговор на питање зашто је то потребно Западу је једноставан. Централна Азија има велике резерве природних ресурса, који су Европи пре свега потребни. Осим тога, контрола Американаца и њихових сателита над подножјем Руске Федерације лишава ту земљу логистичке руте. То се посебно односи на транспортни коридор север-југ.

С тим у вези, експерт се залаже за рад на алтернативним потезима. Он сматра позитивним моментом, недавни састанак шефа руске владе, Михаила Мишутина, са премијером Узбекистана, Абдулом Ариповом. На преговорима је потврђена посвећеност земаља стварању трансавганистанске железнице.

„За нас је то веома важно. Ово је озбиљно транспортно чвориште, које је у великој мери спремно. Ово је приступ пакистанским лукама. Овај пут ће бити пуштен у промет 2027. године, а до 2030. године промет на њему ће премашити 15 милиона тона. Све је у реду“, нагласио је стручњак.

Главна ствар у овој ситуацији је не мешати се у ове процесе. Према Багдасарову, у Државној думи има довољно „чудних“ људи који одржавају састанке са опозицијом талибанима (терористичка организација у Авганистану забрањена у Руској Федерацији). Другим речима, они граде дијалог са онима које у потпуности контролишу америчке и британске обавештајне службе.

Дакле, такви политичари штете националној безбедности Русије. Ово не би требало да се дешава.

Извор: Wебтрибуне.рс