Свет

ЕРДОГАН ХИТНО ЗВАО ПУТИНА И САОПШТИО МУ СТРАВИЧНЕ ВЕСТИ: „Ово је дивљаштво!“

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас председнику Русије Владимиру Путину у телефонском разговору да ћутање западних земаља погоршава хуманитарну кризу у Гази, саопштила је Ердоганова канцеларија

У саопштењу се наводи да је Ердоган казао Путину да се дивљаштво према палестинским земљама продубљује и да се стално убијају цивили, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је поновио да ће Анкара наставити да ради на постизању мира у региону, додаје се у саопштењу.

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.

Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.

Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.

Извор: Танјуг