Издвајамо Православље

ИСПОВЕСТ ЉУДИ КОЈИ СУ ДОЖИВЕЛИ ЧУДО У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ: За оно што им се тамо догодило нико нема адекватно ОБЈАШЊЕЊЕ

Исповести људи који су доживели чудо у манастиру Тумане остављају без даха, овакве приче не могу да се виде ни на филму.

Манастир Тумане је једно од најзначајних верских локација у Србији. Смештен на девет километара од Голупца, у подножју голубачких планина, окружен шумом, на левој обали Туманске реке. Према народном предању, настао је у 14. веку и задужбина је Милоша Обилића. Његова изолована локација и окружење нетакнуте природе чине га мирним и духовним местом посвећеном молитви и спокоју.

Представља уточиште за све оне који од Бога траже помоћ. Људи на овом светом месту моле за своје оздрављење или за спас својих најближих који болују од најтежих болести.

Наиме, како се верује, молитве упућене Светом Зосиму Туманском и Јакову помажу у борби са многим болестима, а сведочења људи говоре о томе како су ови свеци вратили у живот оне које су лекари одавно отписали, а уз помоћ вере и молитве данас су живи.

Како је добио име?

Према народном предању, пре 630 година, Милош Обилић је током лова, ранио Светог Зосима, монаха који је дошао у голубачке крајеве у потрази за духовним миром. Милош га је понео ка свом двору да му извида ране, али је монах, током пута, у једном тренутку узвикнуо: “Ту ме мани и пусти ме да умрем.”

Чуда су, изгледа, могућа

На званичној Фејсбук страници овог манастира, свакодневно се објављују исповести људи који су доживели чудо у Туманима.

Рада Голубовић из Бобова, околина Свилајнца, сведочи таквој ситацији. Наиме, њој је дијагностикован тумор дојке, због чега се упутила у Манастир Тумане, како би се помолила за своје оздрављење.

– Овде сам долазила у Манастир Тумане крајем октобра и читала ми се молитва, узела сам светога Зосима уље из кандила, и свету водицу и мазала сам се, јер сам имала тумор дојке. Требала сам да се оперишем у Крагујевцу, чекала сам, чекала да ме позову… Користила сам уља и молила сам се, а 29. октобра су ме позвали и ја сам отишла на операцију. Ујутру у осам сати је почела операција и трајала је 2 и по сата, све је било океј. Операција је била успешна. После подне је дошао хируг код мене у визиту да види како је. Ништа ми није фалило, нисам имала температуру, ништа, Мој тумор је био 2.5 центиметра и смањио се на 1. центиметар. Доктор ме је питао шта сам то урадила, одговорила сам му:

– Ја само могу да сведочим исцелењу Светог Зосима и Јакова уље из кандила и воду сто сам попила и све молитве сто сам читала и то је мени помогло. Сад ми је све добро, отишла сам на контролу, сад су ми вадили конце. Осећам се добро. Поручујем свима који су у невољи да дођу у Манастир Тумане код Светог Зосима и Јаков. Они су много јаки светитељи, помажу. Нека узму уље и свету водицу, да читају молитве и да се причесте. Мени је много помогло и нека сваком помогне.

За Тумане се проучило широм света, а Валентина се упутила у манастир из Скопља како би се помолила за исцелење свог брата који је боловао од тумора и сина Драгана који је имао рак бубрега са метастазама.

– Дошла сам из Македоније, из Скопља због исповести мог сина. 1. новембра сам листала Фејсбук и изашла ми је исповест малог Андреја, када само то видела, забринула сам са за мог брата од тетке који је био болестан и звала сам да дођемо у Манастир и помолимо се за његово исцелење. – започела је она, а потом испричала да је дошла и да се помоли за свог сина који има тумор бубрега.

– У суботу сам добила резултате мог сина које сам послала у Турску због бубрега, око 12 сати су ми јавили да се ради о тумору бубрега и да има метасзате. Тад ми се живот срушио, мислили смо да је нека циста. Онда смо кренули код доктора у Скопљу, исто су рекли да је тумор, да може да се сецне да се извади, пратићемо га, па видећемо како ће да буде.

Недуго затим дечак је добио резлтате које су запрепастили доктора из Турске, који је требао да излечи Валентининог сина.

– Из Турксе су ме звали кад ћемо да дођемо, рекла см да ћемо доћи до краја недеље, а онда сам помислила да идемо у Манастир Тумане. Овде смо стигли пре прве молитве. Добили смо веру да је Бог велики и да ће да нам помогне. Нисам могла да изађем из манатастира, сузе су ми саме текле нешто ме је вукло да седим тамо, да останем још да се молим.

Она тврди да је контролом утврђено да је њен син потпуно здрав дечак, а доктор је остао у неверици.

– Када смо отишли у Истанбул кад смо урадили магнетну резнанцу, рекли су нам да ће бити резултати у 12, а онда су морали још једном да ураде магнетну. Доктор кад је видео резултате није могао да верује кад је видео, све је било чисто, није било ничега, што нам је и потврдио – обја[њавала је и додала:

– Нико у Македонији није могао да верују, сви су рекли Бог је велики. Ја сам презахвална. Ово чудо сто се десило могу само да испричам свуда и да се бар један да се спасе као ја. Како је бог мени послао тај дан да сазнам за то , нека пошаље свима ко је болестан и ко има потребу да чује ово, нека му Бог помогне. – завршила је са осмехом ова жена.

Мина Серафимовиц је са свима желала да подели своје искуство у вези Манастира Тумане, где је доживела потпуно исцелење.

– Десило се још једно велико чудо Светог Зосима и Јакова. Пријатељ сам манастира и ове дивне братије који су се увек насли и у невољи и у радости. Пре месец дана трпела сам велике болове. На прегледима су открили цисту на јајнику велику 7 цм која је претила компликацијама. Да се увије и онеспособи репродуктивни систем. Морала је хирушки да се одстраним. Послали су ме да закажем операцију. Како се све те интервенције чекају, рекоше ми “ Дођите за 20 дана уз строго мировање“ Позалила сам се Игуману Димитрију а он ми рече „Помазуј се уљем Св Зосима и Јакова и моли се“ Послушала сам га. Ујутру и увече сам била у молитви и када год сам стигла преко дана. Молила сам да то некако нестане. А лекари су тврдили да не може да нестане тако велика циста на таквом месту. На контролном прегледу поред све моје молитве циста је идаље била ту. Послали су ме у болницу да закажем операцију два дана касније.Тада доктор поново уради преглед и каже “ Али о којој цисти причамо, ви немате баш ниста. Потпуно сте здрави!!“ Слава му и милост – рекла је пре неколико година.

Марији Новаковић Момчиловић из Сомбора молитва светом Зосиму прича како је потпуно је излечила карцином грлића материца са метастазама.

– У јануару месецу, ове године откривен ми је карцином грлића материце, ИИИ б стадијума, који већ није био за операцију. Пре него што сам отишла на лечење била сам у Манастиру и молила Господа Бога и Светог Зосима за снагу да издржим и добро поднесем терапију. Имала сам зрачење и хемотерапију коју сам уз помоћ Господа Бога, Богородице и Св. Зосима поднела одлично, на чуђење свих, никакве последице нисам имала.

Поново сам била у манастиру 21.07. 2019. да се захвалим Светом Зосиму на снази и помоћи коју ми је дао током лечења и да замолим да ме и даље чува и помаже и да на контроли која је требала да буде за пар дана буде све у реду. У испосници Св.Зосима сам прочитала и молбени канон Пресветој Богородици. Налази су показали да је карцином нестао, као и метастазе на лимфним чворовима. Слава Господу Богу, Богородици и Св. Зосиму и хвала им…. Као доказ исцељења прилажем и слику налаза са последње контроле.

У Манастир Тумане не одлазе само они који моле за озрављење, већ и они који имају друге животне патње. Милош Димић сведочи чуду туманских чудотвораца, Наиме, он је уз њихову помоћ доживео велико духовно окрепљење и пронашао своју сродну душу.

Извор: stil.kurir.rs

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031