Свет

КРАЈ! ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ОВОМ ОДЛУКОМ ПОТПИСАО СМРТНУ КАЗНУ ЗЕМЉИ: Због овог ће Руси сада спржиити Украјину до темеља!

Фото: Фејсбук принтскрин

Забрана преговора са Русијом и јасна позиција Вашингтона по том питању могли би да доведу до потпуног уништења Украјине, пишу професори Универзитета Роуд Ајленд Николај Петро и политички коментатор Тед Снајдер у чланку за магазин „Натионал Интерест.“

– Шта спречава примирје? Два најочигледнија фактора: указ Зеленског од 4. октобра 2022. којим се забрањују било какви преговори са Владимиром Путином и тврдоглаво противљење Сједињених Држава идеји о примирју – навели су аутори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петро и Снајдер су скренули пажњу на то да су Москва и Кијев у пролеће 2022. године већ били близу склапања мира који би Украјину сачувао нетакнуту. Према мишљењу стручњака, ово доказује да су стране у стању да постигну договор. Склапање мира кочи искључиво неспремност Запада да преговара, сматрају аутори.

– Искрено речено, наставак рата значи потпуно уништење Украјине. Одбијање преговора под овим условима је на ивици потпуног неморала – закључили су стручњаци на основу економских и демографских података.

Русија је више пута изражавала спремност за преговоре, али су кијевске власти увеле забрану на њих на законодавном нивоу. Кремљ је такође напоменуо да сада не постоје предуслови за прелазак ситуације у мирни смер, док постизање циљева специјалне операције остаје апсолутни приоритет Москве. Према речима Владимира Путина, Русија никада није одбијала дијалог, али друга страна то мора директно да каже.

Извор: Информер