Свет

НАТО У ПАНИЦИ: Напуштају Украјину

Израелски војници и инструктори који учествују у биткама у Украјини, враћају се у своју домовину, изјавио је командант специјалних чеченских снага „Ахмат“, Апти Алаудинов, за руске медије.

„Неки од њих су служили као инструктори, други директно у специјалним снагама. Ови борци, како се испоставило, одлазе тихо и неприметно и враћају се у домовину“, рекао је он, одговарајући на питање да ли палестинско-израелски сукоб утиче на ситуацију у зони „специјалне операције“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Алаудинову, информације о Израелцима у Украјини „неће се појавити за један, два или три дана“, али је анализа догађаја показала да их је тамо „веома велики број“. Такође је напоменуо да би њихов одлазак могао да утиче и на морал украјинске војске.

„Више неће долазити оружје и опрема у Украјину из САД-а и Запада. Она чак не прелази у други план, већ вероватно, неће бити део никаквог плана“, сматра командир „Ахмата“.

Прошле суботе, Израел је био изложен ракетном нападу без преседана из Појаса Газе. Борци „Хамаса“ су потом ушли у гранична подручја на југу Израела. Војно крило палестинског покрета објавило је операцију „Ал-Акса поплава“ против Тел Авива.

Израелске одбрамбене снаге су тада најавиле покретање операције „Гвоздени мачеви“ против „Хамаса“ у Појасу Газе.

Премијер Бењамин Нетањаху је, у обраћању нацији, изјавио да је земља у ратном стању, и рекао да је наредио широку мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.

Извор: Wебтрибуне.рс