Свет

ПУТИНОВО ОРУЖЈЕ СУДЊЕГ ДАНА: „Летећи Чернобил“ направљен да пробије америчку одбрану

Русија је демонстрирала своју војну моћ свету, откривањем интерконтиненталне крстареће ракете „Буревестник“, преноси „Асиа Тимес“.

„Русија је управо тестирала нову крстарећу ракету на нуклеарни погон, званично познату као „Буревестник“ и која се у извештајима западних издања помиње као „Летећи Чернобил“, супероружје судњег дана“, наводи се у публикацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова ракета, заједно са другим „супероружјем“, даје Русији шири спектар опција за одмазду, ако Сједињене Државе одлуче да покрену изненадни поморски и ваздушни напад, додао је аутор чланка.

Поред тога, Буревестник је, заједно са интерконтиненталном балистичком ракетом „Сармат“, хиперсоничним ракетама „Авангард“, „Кинжал“ и „Циркон“, као и нуклеарним торпедом „Посејдон“, развијен за продор у америчке одбрамбене системе.

Раније је руски председник Владимир Путин, најавио успешно тестирање интерконтиненталне ракете „Буревестник“ на нуклеарни погон.

„Буревестник” је један од најновијих система наоружања. Како је саопштило Министарство одбране, реч је о интерконтиненталној крстарећој ракети практично неограниченог домета са нуклеарном електраном.

Способан је да носи нуклеарну бојеву главу. Руска војска је истакла да је нисколетећа, стелт крстарећа ракета нерањива на све постојеће и будуће системе противракетне и противваздушне одбране.

Извор: Wебтрибуне.рс