Свет

ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА? Чека се америчка војска за инвазију

Радио израелске војске саопштио да је израелска влада одлучила да одложи инвазију на Појас Газе до доласка америчких снага на Блиски исток.

„Сједињене Америчке Државе су пренеле Израелу своју намеру да распореде додатне америчке снаге на Блиском истоку, у приправности за копнену операцију због забринутости због ескалације иранских напада на њихове снаге у региону“, наводи се у извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сједињене Америчке Државе су пренеле Израелу своју намеру да распореде додатне америчке снаге на Блиском истоку, у приправности за копнену операцију због забринутости због ескалације иранских напада на њихове снаге у регији“, наводи се у извештају, који потврђује речи америчког министра одбране Лојда Остина, који је током викенда изјавио да је амерички носач авиона добио наређење да се преусмери управо због могуће ескалације сукоба.

Претходно је наређено да се носач авиона премести на подручје Централне команде задужене за Блиски исток. Наређење је издато за „Џералд Р. Форд“, који је сада стациониран у Медитеранском мору.

Остин се јавности обратио у недељу наводећи да су америчке базе већ нападане протеклих дана у Ираку и у Сирији, због чега је званични Вашингтон забринут.

„У ствари, оно што видимо је могућност значајне ескалације напада на наше трупе и наше људе широм региона. И због тога ћемо учинити све што је неопходно да бисмо били сигурни да су наше трупе у доброј позицији, да су заштићене и да имамо могућност да одговоримо“, рекао је Остин за Еј-Би-Си њуз.

Међутим, радио израелске војске је навео да „чекање Американаца“ није једини разлог за одлагање.

„Ту су и други фактори у игри, као што је повећање оперативне спремности снага, као и тражење решења за питање заробљеника и потенцијал за додатне споразуме о ослобађању заробљеника“, наводи се.

Такође, према непотврђеним информацијама, Израелске одбрамбене снаге упадају у Појас Газе и врше рације како би успели да лоцирају места на којима су сакривени таоци, њих око 222, како се званично наводи.

Извор: Б92