Свет

БРИТАНЦИ ДИГЛИ УЗБУНУ: Русија и Кина спремају нешто велико! Са још једним моћним играчем ће отворити врата пакла?!

Док широм глобуса прети ерупција више сукоба, формирају се нове осовине моћи, а аналитичари кажу да је отворена сезона за „одметничке“ државе да се “извуку” са својом борбом за такозвани нови светски поредак, пише британски “Сан”.

У изненадном нападу Хамаса на Израел 7. октобра погинуло је најмање 1.400 Израелаца, а нација је одлучна да изврши освету над густо насељеним Појасом Газе. До недеље, 16. дана рата, убијено је више од 4.000 Палестинаца а Израел се припрема да покрене копнену офанзиву пуних размера на енклаву разорену ваздушним ударима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Поликриза нова нормала“

Док читав света чека да види да ли ће сукоб Израела и Хамаса можда да отвори нове фронтове и подстакне свеопшти рат широм Блиског истока, стручњаци кажу да оно што се одвија ризикује много више од регионалног сукоба. Уместо тога, наводе они, сукоб је упалио фитиљ бурета барута широм света – помажући да се плиме глобалне моћи преокрену ка Русији, Кини и њиховим савезницима.

– Поликриза је нова нормала – рекао је “Сану” Кир Џајлс, стручњак за Русију Куће Четам.

„Поликриза“ је кованица Светског економског форума у Давосу, осмишљена да означи опасан коктел светских превирања и ризика.

Он је упозорио да ће руски, кинески и севернокорејски лидери Владимир Путин, Си Ђинпинг и Ким Џонг Ун “посматрати и учити из онога како Запад реагује на трагедију на Блиском истоку”. Ако Запад не може да се ухвати у коштац са изазовом решавања више сукоба који се одвијају сви у исто време, онда би последице могле да одјекну широм света, каже Џајлс.

– То је отворена позивница за аутократске режиме и изоловане државе да узрокују више њих (сукоба). Зграбиће шта желе а могу да се извуку са тим – рекао је он.

„Постоји могућност регионалног конфликта, а јасно је ко ће имати корист од тога“

Док су амерички и британски лидери Џо Бајден и Риши Сунак ишли у Израел да искажу подршку, Путин је у исто време посетио Сија. Русија и Кина су одбиле да осуде напад Хамаса на Израел и критиковали су израелске ваздушне ударе на Газу, позивајући на слободу за Палестинце. Њихови кораци су изложили зјапећи геополитички јаз између великих глобалних сила.

– Израел није нова жаришна тачка али је заузео централно место. Ако се садашња ситуација настави, постоји могућност да ће се друге државе Блиског истока увући у конфликт – рекао је “Сану” Ашок Свејн, професор Универзитета Упсала.

Имајући у виду могућност да се САД, Британија и НАТО још више уплету у тај рат – постаје јасно ко ће имати корист од тога.

– Кина и Русија чекају да дође до ширења сукоба. Блиски исток је епицентар новог ривалства суперсила већ неколико година а овај рат пружа могућност да оба центра моћи одмере своје снаге – рекао је Свејн.

„Ово је фантастично по Путина“

Адмирал Алан Вест рекао је да ће Путин бити задовољан са хаосом који еруптира на Блиском истоку.

– Све ово веома одговара Путину. То је фантастично за њега јер скреће поглед људи са Украјине. Што више може да га подгрева биће срећнији – рекао је он “Сану”.

Портал као доказ износи руски покушај да заузме источни украјински град Авдејевку недуго након Хамасовог напада на Израел. Кијев је већ рекао да се плаши пресушивања западне војне помоћи ако се рат на Блиском истоку развуче. У ово време “крхког светског поретка”, решавање више од једног изазова одједном биће кључно за опстанак западних влада, сматра Џајлс.

– Погледајте начин на које се светионик западне пажње изненада пребацио са Украјине на Блиски исток, док се друге кризе одигравају на маргинама мање-више непримећено. Није само Украјина та која пати. Русија и друге непријатељске силе могу да искористе ову прилику да испитају, тестирају и нападну на друге начине. Да би разумели ко дели руске циљеве, погледајте где Русија иде да купи оружје за своју кампању разарања у Украјини. То су Иран и Северна Кореја, друге две земље чији је примарни извоз уништење, неред и страх – рекао је Џајлс.

Кинеска претња

Док је Вашингтон фокусиран на Блиски исток, Пекинг би могао да има користи од тога док се припрема за будући сукоб око Тајвана. Кинески посматрачи су се годинама плашили да Си чека праву прилику да “уједини” острво за копном а иза кулиса изгледа да се одвија опасна игра.

У петак је Пентагон објавио да је Кина значајно проширила своје нуклеарне залихе током протекле године и да сада има 500 оперативних бојевих глава. Ова бројка би требало да се удвостручи до 2030.

– Из ФБИ су рекли да је ово најагресивнији период кинеских активности који су икад видели. Један званичник нам је рекао: “Систем (узбуне) сада трепери црвено” – рекао је Сет Џоунс, стручњак института ЦСИС.

Ако Кина испуни своје претње инвазијом, Запад и Русија би можда морали изненада да се умешају, а последице по свет могле би да буду катастрофалне. Кери Браун, професор Краљевског колеџа Лондон, рекао је “Сану” да “сада имамо нову врсту геополитике”.

– Ако је израелски конфликт дугорочан, са ратом у Украјини све је то велика дистракција. Запад је слабији, НАТО није снажан као што је некад био и стално покушавају да обезбеде да локални сукоби не ескалирају и прерасту у регионалне и глобалне – рекао је он.

– Али… Кина и Тајван су оно што би могло да доведе читав глобални систем до изненадног гашења. Направиће да сви други конфликти изгледају као пикник у недељу поподне. Могао би да десеткује глобалну економију и постојећу безбедносну архитектуру у азијском Пацифику. То би углавном био Трећи светски рат – рекао је Браун.

Нуклеарни амбис

Ту је и Северна Кореја, изолована нација која је, како пише “Сан”, напунила пола Корејског полуострва нуклеарним бојевима главама. Стручњаци упозоравају да се Кимов режим провлачи у неким од најтамнијих ћошкова глобалних сукоба.

Недавно се појавио снимак палестинских милитаната и заплењеног оружја као наводни доказ да је Хамас у нападу на Израел користио севернокорејско оружје, што Пјонгјанг пориче. Стручњаци такође тврде да Путин жели да користи севернокорејске залихе артиљеријских граната у Украјини, док Киму треба помоћ у вези сателитске технологије и надоградње старе, совјетске војне опреме.

– Све то је забрињавајуће… За Русију је Северна Кореја очигледан, лак избор партнера у злочину у време кад Путин нема много пријатеља. Забринут сам због стварања мреже нуклеарне пролиферације која би могла да се прошири на друге одметничке државе – рекао је “Сану” Едвард Хауел, стручњак за Северну Кореју са Оксфорда.

Извор: Информер