Свет

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ НАРЕДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ: Име му је мистерија, а глас миран док целом свету саопштава ПОРУКУ УЖАСА

Глас на снимку је миран и прецизан док преноси поруку ужаса.

– У светлу континуираних злочина над нашим народом и у светлу окупације и негирања међународних закона и резолуција те у светлу америчке и западне подршке, одлучили смо да станемо на крај свему томе, како би непријатељ схватио да више не може уживати, а да не одговара – чује се на кратком снимку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Глас који се чује на снимку, који је објављен неколико сати након напада на Израел, припада наводно Мохамеду Деифу, команданту војног крила палестинске милитантне групе Хамас и идејном творцу упада. Током масовног напада настрадало је најмање 700 људи у Израелу, а више од 2.000 их је повређено.

Напад је подигао вишедеценијску кампању Хамаса против јеврејске државе на бруталан и непредвидив ниво. Док је порука емитована, стотине Хамасових бораца пробијале су граничну ограду између Појаса Газе и израелске територије, ширећи се по јужном Израелу под окриљем хиљада ракета.

ЗАМАЛО УБИЈЕН

Хамас је за неколико сати извео први напад без преседана против Израела, а такође је узео десетине талаца и одвео их у своју обалну енклаву. Хамасови канали на друштвеним мрежама истовремено су објавили вешто произведене видеозаписе који приказују његове милитанте како параглајдером прелазе границу те језиве слике мртвих војника и престрављених израелских цивила.

Деифово кодно име „Гост“ је референца на праксу палестинских бораца који сваку ноћ проводе у дому другог симпатизера како би избегли израелске обавештајне службе. Напад у суботу је био Деифов најхрабрији и најсмртоноснији напад до сада.

Прогоњен је од стране Израела деценијама и замало убијен у ваздушном нападу пре 20 година због кога је наводно остао у инвалидским колицима након што је изгубио руку и ногу. Деифова способност да надмудри израелску војску, док убија и војнике и цивиле, обезбедила му је поштовање милитаната.

Будући да је израелска војска наизглед затечена неспремна, Деиф се катапултирао у највише ешалоне палестинског вођства. Засенио је своје супарнике у Фатаху, умеренијој фракцији коју фаворизује Запад, али и своје колеге у Хамасу који САД, ЕУ и Израел сматрају терористичком групом.

ХАМАС ОДВЕО ВЕЛИКИ БРОЈ ТАЛАЦА

– Чак и пре тога је био попут свете особе и врло поштован и унутар Хамаса и од стране Палестинаца. Његова највећа операција против Израела сада ће га претворити у фигуру попут бога за младе – рекао је професор политике на Универзитету Ал-Азар у Гази Хајмар Абусада.

Најзначајнији фактор за Хамас је број талаца које су одвели у Газу. Израел је раније предао 1.000 палестинских затвореника како би ослободио војника, Гилада Шалита, након пет година заточеништва од стране Хамаса.

– Хамас јако добро разуме да је стрпљење све што им треба кад је у питању држање израелских затвореника. С временом ће израелска јавност створити притисак. Све што Хамас треба да учини јесте да чека – нагласио је регионални дипломата који је помогао у преговорима о ослобађању Шалита.

СПОРАЗУМ ИЗ ОСЛА СМАТРА ИЗДАЈОМ

Израелски и палестински аналитичари, укључујући људе који су познавали Деифа пре него што је нестао у сени палестинске милитантности, описали су га као тихог и интензивног човека незаинтересованог за међусобно ривалство палестинских фракција. Присетили су се како је уместо тога био усредсређен на промену природе израелско-арапског сукоба и коришћење насиља као средства за постизање тога.

Описали су га као човека чија је способност сталног развоја упоредно с технолошким достигнућима израелске војске илустрована током жестоког рата који је 11 дана трајао између палестинске милитантне групе и Израела пре две године.

Хамас је тада распоредио ројеве нискотехнолошких ракета у покушају да ослаби израелски противваздушни истем који је готово остао без муниције. Као и други у Хамасу, Деиф види споразум из Осла, који је касних 1990-их накратко обећавао договорено мировно решење, као издају његовог отпора и изворног циља да се Израел замени палестинском државом.

МИСТЕРИЈА И ТАЧНО ИМЕ

– Деиф је покушао да започне други рат за израелску независност. Главни циљ је постепено уништити Израел. Ово је један од првих корака и тек почетак – рекао је пуковник израелске војске Ејал Росен.

Деиф, некадашњи бомбаш и архитект деценијама дугог програма копања мреже тунела испод Газе, рођен је као Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри у избегличком кампу Кан Јунис током шездесетих.

То тврди израелски званичник који је упознат са његовим обавештајним подацима. Газа је тада била под контролом Египта, а званичник наводи да су или његов ујак или отац суделовали у спорадичним нападима наоружаних Палестинаца педесетих на исти појас земље на који су се Деифови борци инфилтрирали у суботу.

Толико се мало зна о њему да је чак и његово име мистерија.

Људи који су га познавали осамдесетих кажу да се већ тада презивао Деиф док други тврде да га знају по рођеном имену. Само једна његова фотографија постоји у јавној сфери.

У време кад је Хамас настао, касних осамдесетих, искован у ватри прве интифаде, Деиф је био у својим двадесетим. Отприлике у то време, Гази Хамад, сада члан политбироа Хамаса, делио је затворску ћелију с Деифом након што су их Израелци затворили.

СТУДИРАО КОД БОМБАША

– Од почетка свог живота у Хамасу био је фокусиран на војни пут. Био је врло љубазан. Све време је био патриота који нас је насмејавао – присетио се Хамад.

Сваки наговештај љубазности убрзо је избледео јер је Хамас изводио самоубилачке нападе како би пропао Споразум из Осла.

Израел сматра Деифа одговорним за смрт десетина људи у бомбашким нападима самоубица – укључујући талас напада из 1996. године у коме је убијено више од 50 цивила. Наводно је студирао код Јахје Ајаша, бомбаша с надимком Инжењер, кога је Израел убио 1996. године.

Деиф је напредовао у чиновима Касам бригада, војног крила Хамаса, а израелски званичник је потврдио да је био укључен у стварање првих рудиментарних ракета. Хамасов арсенал сада се броји у десецима хиљада, а само у суботу испалили су 3.500.

Званичник је истакао како је Деиф био противник идеје да Хамас пристане да заустави борбе које су се спорадично разбуктавале у замену за то да Израел допусти додатна средства за блокирани појас или више радних дозвола за становнике Газе.

Иако је овај аранжман помогао у управљању циклусима насиља, довео је и до четири рата, потом и до овог тренутног, а милитанти су сваки од њих приказали као победу.

– Ова терористичка акција заувек је окончала ову праксу. Сада неће бити примирја већ само одмазде – уверен је израелски званичник.

Извор: Курир.рс/Индеx/WСЈ