Свет

РУСИ У НЕВЕРИЦИ: Колона руских тенкова упала у заседу, Украјинци их немилосрдно спржили! (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

УКРАЈИНСКА војска је гађала конвој руских војних возила који се пробијао кроз ратом разорену земљу, показују нове снимке, док рат у потпуности прелази у све теже зимске услове. Снимак коју је поделило украјинско министарство обране и који се приписује украјинској 31. механизираној бригади, показује нешто што изгледа као низ возила која се крећу украјинским селима.

Видеозапис је највероватније снимљен украјинским беспилотним летелицама. Виде се бројни удари на тенкове пре него што возила напуштају задану формацију. Више војника бежи од тенкова и покушава што пре побећи с места догађаја. Идентични снимак објављен је јуче на друштвеним мрежама украјинских копнених снага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска војска је сапштила како су руски тенкови покушавали пробити украјинску одбрану око града Краснохоривке у Доњецкој области, северно од града Маринке око којег се воде жестоки сукоби. Војни блогер повезан с Кремљом утврдио је да су руске трупе напале украјинске положаје у близини Маринке и Краснохоривке, објавио је у суботу амерички тхинк танк Институт за проучавање рата.

Када је снимак настао?

На друштвеним мрежама се развила расправа око тога када је настао снимак, поготово јер неки тврде како се на снимцима види да тенкови остављају траг у снегу. Према њима, то значи да је снимак настао пре доста времена јер температуре у Краснохоривки последњих дана иду чак изнад 20 степена.

НОЕЛрепортс, проукрајински оријентисани Тwиттер профил који прати ситуацију у рату, пише да је реч о квалитетнијем снимку догађаја од пре један дан. Температуре су у Краснохоривки средином месеца стварно падале испод нуле, тако да су се појавили и наводи да се на снимку види мраз.

Један од коментатора је написао како је снимак такав јер је снимљен уређајем за ноћно гледање те да руски тенкови својим ваљцима против мина крче пут кроз поље и остављају видљиве трагове.

Најбоље тенковске јединице страдале на почетку рата

Подсетимо, колона руских тенкова која је неуспешно покушала напредовати према Кијеву у првим данима рата брзо је постала једна од најпознатијих слика московске инвазије на суседну земљу. Западни аналитичари тврде да је руска тенковска флота лоша у досадашњих 20 месеци рата, делимично због темељних грешака у војној тактици Москве.

Кремљ се суочава с организацијским и планским пропустима, пукотинама у ланцу заповедања, лошом обуком и немотивисаним трупама, сугерисали су аналитичари Неwсwееку. Многи припадници најбољих тенковских посада страдали су током прве фазе рата.

„Будући да су изгубили толико тенкова у првој фази, нису их стварно могли поновно употребити, као што би то учинили у некој врсти друге фазе рата“, рекао је Ед Арнолд, истраживач у лондонском институту Роyал Унитеду Сервицес. Главни стожер украјинске војске јуче је објавио да је Русија од почетка инвазије изгубила 5175 тенкова.

Извор: Индекс