Свет

СКАНДАЛ! ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ РАСКРИНКАН ДО КРАЈА: Мутне радње Зеленског запрепастиле Запад, ево за шта га оптужују

Володимир Зеленски је заменио интересе Украјине за лично богаћење, а оружани сукоб је за њега постао „прилика“, наводи у свом чланку Александар Марковски, виши сарадник у Центру за политичка истраживања у Лондону.

Аутор подсећа на чињеницу да, након што је Зеленски изабран за председника у априлу 2019, Украјина је била пуна оптимизма: обећао је мир, крај корупције и економски просперитет. Међутим, четири године касније, земља се нашла у стању сукоба, а корупција је достигла нивое без преседана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Земља опстаје захваљујући међународној помоћи, а људи који су пре четири године обећали да ће „Украјину учинити слободном и независном“ испоставили су се као лажови и лицемери – написао је Марковски.

Како он каже, Зеленски, преузевши на себе тежак задатак искорењивања корупције, на крају се не само помирио са постојањем овог система, већ је „учинио невероватно“: поставио је Украјину на нови пут корупције, заменивши националне интересе личним.

Према речима аутора, као и његов претходник Петро Порошенко, Зеленски је наставио стратегију решавања сукоба силом, док је наставак непријатељстава изазван пре свега финансијским разлозима.

Као резултат тога, почетак руске специјалне операције дао је Зеленском нове „прилике“. Како је Марковски нагласио, стратегија Зеленског је да сукоб допринесе неограниченом протоку средстава која пуне његове џепове од политичке и војне елите.

– Тешко је наћи још један пример у аналима историје у коме би народно изабрани лидер једне земље проћердао толики политички капитал, изневерио поверење народа и своје дивне тежње заменио за лично богаћење – закључује аутор.

Извор: Информер