Свет

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА?! Украјина донела шок одлуку! Свим војним обвезницима стигло хитно наређење! „Позивамо вас…“

Сви војни обвезници у Украјини, укључујући и лекарке, позвани су да се јаве у војну регистрацију и регистратуру како би ажурирали своје податке, преноси украјинско издање Страна.уа, позивајући се на изјаву шефа прес службе Оружаних снага Украјине Владимир Фитја.

– Сви војни обвезници у Украјини морају да дођу у ТЦЦ (територијалне центре за регрутацију и социјалну подршку) да ажурирају своје податке. Ово се односи и на лекарке – наводи се у публикацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању публикације, Фитјо је напоменуо да ако војни обвезник има право на одлагање, мора да достави релевантна документа.

У септембру је такође тврдио да ће земља од 1. октобра почети да региструје лекарке за војну службу, али да их нико неће одмах мобилисати. Раније је Фјодор Вениславски, члан Комитета Врховне раде за безбедност, одбрану и обавештајне послове, изјавио да ће од истог датума увести ограничење напуштања Украјине женама које су регистроване у војсци са медицинским или фармацеутским образовањем.

Украјина је под ванредним стањем од 24. фебруара 2022, а одмах сутрадан је Володимир Зеленски потписао указ о општој мобилизацији. Забрањено је напуштање земље мушкарцима од 18 до 60 година. Позив се може уручити на различитим местима: појавили су се снимци како се то ради на улицама, на пумпама и у кафићима. Могу га представити и руководиоци предузећа у којима ради војни обвезник, шефови стамбене канцеларије, представници кућне комисије и други званичници.

Према подацима украјинске пограничне службе, које су данас објавиле „РИА Новости“, од прошле године до данас Украјину је незаконито пробало да напусти 22.000 особа. У просеку, то би било око 20 до 30 особа дневно. За исти период, откривено је чак 280 криминалних група, које су пружале помоћ при незаконитом изласку из Украјине.

Осим тога, појавиле су се и посебне криминалне структуре, које обећавају да ће за 10.000 долара лажирати нечију смрт и организовати сахрану, како та особа не би отишла у рат.

Извор: Информер