Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКОГ СВЕЦА: Обавезно урадите ово

Српска православна црква сутра прославља дан Светог мученика Лонгина Сотника, који је у црквеном календару уписан црним словом, али је један важан обичај везан за овај дан

Свети мученик Лонги био је сведок Христовог распећа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово заиста јесте син Божији – рекао је Лонгин.

Чувено је Лонгиново копље, које је Исусу прекратило муке на крсту. Лонгин је након распећа прешао у хришћанство заједно са војницима коју су сведочили чудима Господовим.

Након васкрсења господњег, Јевреји су хтели да заташкају цео догађај, па су ширили лажи да васкрсења и осталих чуда није ни било. Платили су убице да убију Лонгина, али он је избегао смрт и напустио је службу, а и сам Јерусалим.

Као живи сведок распећа ширио је хришћанство по свету. После тога се повукао на породично имање. Али судбина га је сустигла. Јеврејски свештеници и Пилат га пронађоше и послаше војску. Лонгин је изашао на друм да сачека војнике и угости их. Они, не знајући да је то човек кога траже, прихватише гостопримство. Након што су преспавали код свог домаћина, он им је рекао ко је. Они збуњени, не хтедоше да изврше наређење.

Но Лонгин знајући каква казна их чека ако се врате празних руку, не хтеде да их пусти на милост и немилост душманима. Тако да га ипак посекоше уз његов благослов. Главу су однели у Јерусалим, док му је тело сахрањено по његовој жељи.

Обичаји и веровања

Чувено је Лонгиново копље, које је убило самог Бога. Александар Македонски, Хитлер, Стаљин и многи други су тражили то копље знајући да оно носи божанску моћ.

Не зна се да ли га је неко пронашао. Неки верују да данас то копље поседује глобална кабала моћнка.

Сви верници би сутра требало да оду у цркву, да се помоле и упалите свећу за здравље свих људи, а на путу ка кући, ваљало би помоћи првој особи коју сретну. Предање каже да ће у том случају овај светитељ заузврат испунити молитве и подарити здравље и благостање

Извор: Ало