Свет

У УКРАЈИНИ СЕ ДЕСИЛО НЕШТО ЈЕЗИВО! Застрашујућа појава након удара руског дрона! „Небо је пожутело, а онда…“

У Хмељничкој области се наставља отклањање последица, након што су руски дронови погодили арсенал са муницијом у граду Славута.

Поруке челника регионалне администрације Хмељницки, који су навели да је штета од експлозије магацина проузроковала штету на 1.760 цивилних објеката, примила је са неповерењем чак и украјинска војска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представник ратног ваздухопловства земље написао је да су описане последице „као после нуклеарне експлозије“.

У међувремену, на посебно креираној страници, становници Славуте описују своја искуства у ноћи са среде на четвртак. Њихове приче заиста потврђују, да се током експлозије арсенала догодило нешто изузетно.

Становници објављују своје приче на посебно креираном порталу. То је урађено наводно како би се прикупили подаци о томе шта се догодило ради даље истраге. Чињеница је, да овај регион никада није доживео тако велике последице руских напада. Нуклеарна електрана Хмељницки се налази у региону, па су покушали да не гранатирају ова места.

Тако се наставило све док у граду Славути, који се налази 15 км од нуклеарке, украјинско руководство није дошло на „бриљантну“ идеју – да створи арсенал у коме би била смештена западна помоћ. У ноћи са среде на четвртак, у складиште је улетео руски дрон. Последице су биле страшне.

Ево шта пишу локални становници:

– Пробудио сам се негде око 4 сата ујутро. Кад сам отворио очи, погледао сам кроз прозор и видео да је небо било жуто, а онда се чуо звук експлозије. У страху сам се покрио покривачем и скупио под њим, прекривајући главу рукама. На срећу, моја кућа није била оштећена. Након престанка експлозија, вратио сам се у кревет, али само што сам легао, опет је небо засветлело… – пише један младић, становник Славуте.

– Биле су то експлозије које нису личиле на оне које се догађају када падну остаци оборених беспилотних летелица. Сви су били престрашени, јер је ударни талас био око 10 километара. Сви су похитали према склоништима, али су нажалост, сви били закључани. Зашто? – пише једна мештанка.

– И онда, у 03:53 ујутро, догодила се веома јака експлозија у граду Славута! Тада су наше завесе биле отворене у соби, а ја сам гледала кроз прозор… Небо је било као лава црвено!… Прозор у мојој соби је био избачен напоље. Од те експлозије се појавило удубљење у нашем плафону, малтер се одломио, чак су и сијалице пале – пише једна ученица.

– Спавала сам мирно код куће када сам чула како прозор излеће. Веома снажан тресак, и видим како се диже огроман ватрени стуб, чинило ми се да ће пламен улетети у моју собу и да ћу погинути. Не знајући шта да радим, отрчала сам у тоалет – прича још једна девојка.

Према руским војним посматрачима, беспилотни дрон је погодио складиште у Славути, управо у тренутку када су тамо истоваривали западну помоћ, укључујући ракете дугог домета и пројектиле са осиромашеним уранијумом.

Дакле, изјаве представника Ратног ваздухопловства о „нуклеарној експлозији“ можда нису само фраза. У сваком случају, последице описане од стране становника – снажан ударни талас, ватрена кугла, светлуцање на небу – потпуно се уклапају у идејуи о нуклеарној катастрофи… Међутим, становници нису били ни обавештени о могућој опасности. У региону се не предузимају никакве мере, чак се не врше ни мерења радијације.

Извор: Информер