Свет

УКРАЈИНА ЗАДАЛА ТЕЖАК УДАРАЦ РУСИЈИ: Погођен аеродром, уништена флота хеликоптера, први пут испаљен МОЋНИ ПРОЈЕКТИЛ (ВИДЕО)

Оружане снаге Украјине наводно су претходне ноћи уништиле девет руских хеликоптера на аеродромима у Бердјанску и Луганску.

Војска је према наводима Стране саопштила да су оштећени и специјална опрема, ПВО систем Панцир, складиште муниције и узлетне стазе, а губици у људству, како је наведено, износе више десетина мртвих и рањених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински председник Володимир Зеленски потврдио је да је у нападу на аеродроме први пут коришћена ракета АТАЦМС.

– Данас смо посебно захвални САД. Наши договори са председником Џозефом Бајденом се испуњавају. Спроводе се веома прецизно. Пројектили су се показали – рекао је Зеленски.

Удаљеност од линије фронта до аеродрома је око 100 км.

На друштвеним мрежама појавио се и снимак наводног напада на руску хеликоптерску базу у Луганску.

Владимир Рогов, руски званичник у окупираном делу Запорожја, негира да је украјински напад био успешан и тврди да су пројектили оборени, међутим, руски војни блогери га демантују и потврђују велику штету у Бердјанску.

– Није добро јутро. Ноћу су Украјинци ракетама АТАЦМС напали наш аеродром на коме је било стационирано војно ваздухопловство. Један од најтежих удараца свих времена у Северној војној области. Ако не и најозбиљнији. Губици су и људи и технологија. Бесмислено је да пишемо да треба да извучемо закључке да се ово више не догоди. То ће се понављати све док траје рат. Морамо бити спремни – наводи војни блогер Фајтер бомбер.

– Ракетни напад на аеродром у Бердјанску био је масиван. Наши саборци такође јављају о могућој употреби АТАЦМС пројектила, а спомиње се и коришћење касетне муниције. Процењује се да број испаљених пројектила није мањи од 40. Чини се да је много њих и пресретнуто, а реч је вероватно о комбинацији С200, Сторм шедовса и АТАЦМС-а – наводи војни блогер Командкор.

СТИГЛА ПОТВРДА ИЗ АМЕРИКЕ

Украјина је први пут употребила америчке ракете дугог домета АТАЦМС, наводи Волстрит џурнал, позивајући се на анонимне изворе.

Портал наводи да је Украјини тајно дат мали број пројектила последњих дана како би се ојачала способност Кијева да покрене ударе дугог домета на руске снаге током кључне фазе контраофанзиве. У публикацији се не наводе други детаљи, али се појашњава да модификација АТАЦМС коју је добила Украјина има домет до 160 километара.

Званичних информација са руске стране за сада нема.

Извор: Курир.рс