Србија

ВОЗАЧИ, СПРЕМИТЕ ОД 25.000 ДО 45.000 ДИНАРА: Ускоро ће аутомобил морати да има ово, у супротном следи КАЗНА

Нешто више од две седмице је до 1. новембра, од када ваш аутомобил мора имати зимске гуме. Зимски пнеуматици, како је прописано Законом о безбедности саобраћаја, на возилу треба да буду до 1. априла. Толеранција постоји уколико нема задржаног снега на коловозу.

По Закону, у обавези сте да имате све четири зимске гуме са ознаком М+С (МС, М-С или М&С) у периоду од 1. новембра до 1. априла, а при томе шара на гумама не сме да има дубину мању од 4 милиметра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 1. новембра важи и законска одредба која се тиче поседовања зимске опреме, а у њу, сем одговарајућих гума, спадају и ланци за снег које користите на деловима пута где је знаком јасно обележена њихова употреба по снегу.

Важно је и каква је температура, а не само да ли има снега

Иначе, када говоримо о зимским гумама, закон не налаже као обавезу да их користимо уколико на путу нема снега, леда или поледице и казну нећете платити. То значи да возачи у периоду од 1. новембра до 1. априла могу да возе и на летњим гумама ако су путеви суви. Ипак, саветује се да је најбоље да током читавог наведеног периода на возилу имате адекватне гуме и за то постоје разлози.

Снег, лед и поледица нису једини разлози зашто бисте летње гуме на свом аутомобилу заменили зимским. Битна је и температура ваздуха, а стручњаци се углавном слажу у томе да је 7 степени Целзијуса температура која би требало да послужи као одредница када треба мењати гуме.

Зима може да буде и сува, без много падавина, али са доста ледених дана, када се температура уопште не пење изнад нуле. У таквим околностима, иако законодавац не инсистира, било би разумно возити се на зимским пнеуматицима.

Зашто летње не треба имати зими

Наиме, како објашњавају саобраћајни стручњаци, осим што има другачије шаре на газној површини, зимска гума се од летње разликује и по томе што је израђена од другачије смеше.

Разлог је да се на ниским температурама не би превише стврднула и како би пружила боље пријањање за асфалт. Тада је краћи зауставни пут приликом кочења, као и боље понашање возила приликом нагле промене правца и у кривинама.

Овај трошак ћете морати да покријете од ове плате

Уколико хоћете на време да се припремите и спремно дочекате 1. новембар, онда овај трошак морате да покријете од ове плате. Гуме и услуге сервисера ове године су исте као прошле. Додуше, тада су поскупеле у односу на претходну за 20 одсто.

По прошлогодишњим ценовницима који важе и сада, комплет зимских пнеуматика стандардних димензија за просечно возило креће се од 25.000 до 45.000 динара.

Казне за возаче који немају зимске гуме кад су услови на путу лоши

– за возаче од 10.000 до 20.000 динара

– за предузетнике од 50.000 до 200.000

– за правна лица казна од 100.000 до 800.000

Извор: Курир.рс/Блиц