Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО: Нема ништа од тога

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. Након састанка председник и Урсула фон дер Лајен су се обратили окупљеним новинарима.

Председник се након економских тема, где је говорио о важним пројектима које Србија има са Европском унијом, дотакао и политичких тема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник је одговарајући на питања новинара говорио и о формирању Заједнице српских општина.

– За нас признање независности Косова није питање, то сам рекао бећ безброј пута до сада. Ми знамо шта су обавезе из дијалога и те своје обавезе смо спремни да испунимо.

Истакао је да мора да укаже на једну ствар, за коју сигурно није крива Урсула фон дер Лајен.

– То је чињеница да 11 година само једну обавезу је имала Приштина, да успостави Заједницу српских општина, и није је успоставила. Имали смо све папире које је само требало поштовати, и принципе усвојене, 4 документа која се односе на Заједницу српских општина, ниједан није примењен. Од та 4 документа, најзначајнији су принципи, 21 и 22 принципа, који су потписани 2015. године. Потписали смо их Иса Мустафа и ја. Добар део њих стоји у предложеном статуту. Ја не могу да говорим о детаљима с обзиром да је договорено са Петорком да не излазимо о детаљима документа. Ја нисам од оних који ће да крше договоре. Рекао сам за тај документ да је добра основа за разговоре и ми смо спремни даље да наставимо разговоре по том питању. Ја нисам помињао приштинску страну, нити је то мој начин пребацивања одговорности, готово икада – навео је председник.

– Плашим се да нећемо видети ЗСО скоро, јер ја знам добро све балканске трикове, одавно сам научио да их препознам, знам ко шта ради и плашим се само да ћемо по том питању бити у тежој позицији. Да ли ће сви у Европи то моћи да виде, ја верујем да добар део људи то види – рекао је Вучић.

За све њих је суштина да ми начинимо више уступака, јер они на другачији начин гледају оно што смо ми прошли деведесетих, 2004…, рекао је Вучић.

– Ништа неочекивано, него се ми сваки пут као изненадимо одакле ти и такви ставови. То су њихови ставови – истиче председник.

Како каже, то су много блажи ставови од онога што он чује на састанцима.

– Понекад није лоше да ви то чујете, да видите како то изгледа. Нема ту лаких и много лепих ствари за нас, али морамо да кажемо наш став и да гурамо даље – земља мора да се развија, истовремено чувајући наше националне, државне и виталне интересе – навео је председник.

Извор: Новости

Ознаке