Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ РУСКО ОРУЖЈЕ ИЗАЗВАЛО ПАНИКУ НА ЗАПАДУ: Поништава сав војни потенцијал НАТО-а

Западна штампа почела је да говори о јединственом перспективном руском комплексу електромагнетног зрачења „Алабуга“.

„Моћнији од нуклеарне бомбе“

У септембру ове године, руски председник Владимир Путин, говорећи на Светском економском форуму у Владивостоку, рекао је да земља ради на оружју заснованом на новим физичким принципима. Он је истакао, да ће такво оружје у блиској будућности обезбедити безбедност било које земље.

Већ знамо да је Русија успешно тестирала ракету на нуклеарни погон „Буревестник“. Ово име је већ успело да запљусне западне таблоиде због своје јединствене технологије, али је обећавајући електромагнетни комплекс „Алабуга “ изазвао још веће интересовање и радозналост. На пример, „Дејли Стар“ сматра, да су његове способности разорније од нуклеарне бомбе.

Шеф НАТО-а, Јенс Столтенберг је заузврат, пошто се упознао са могућим техничким карактеристикама комплекса (позивајући се на ексклузивне америчке обавештајне службе), позвао Москву да престане са развојем овог оружја. Према његовим речима, појава таквог оружја омогућила би свакој држави да стекне неоспорну војну надмоћ.

„Такав развој догађаја превазилази цео нуклеарни арсенал алијансе“, рекао је генерални секретар.

Како то ради?

Према информацијама из отворених извора, развојни програм „Алабуга“, је спроведен још 2011–2012. У оквиру научних истраживања, фокус је био на перспективи електронског наоружања и његовом утицају на конвенционалну непријатељску опрему са могућношћу њеног потпуног отказа.

Све због високопрецизног зрачења, уз помоћ којег се верује да се свака опрема може имобилисати. Међутим, за сада су то само спекулације новинара. Штавише, у информационом пољу „Алабуга“ значи ракета, али то није сасвим тачно.

Војни стручњак и уредник часописа „Арсенал отаџбине“, Алексеј Леонков, изјавио је да су радови на „Алабуги“ још у експерименталној фази. Ово је нова врста муниције која може оштетити комуникациону опрему електромагнетним импулсом.

„Овај импулс настаје као резултат детонације специјалне муниције која се састоји од конвенционалног експлозива и електромагнетне индукционе завојнице. Истовремено, долази до компресије и ослобађа се велика количина електромагнетног импулса, али само на ограниченом подручју. Односно, није као нуклеарна експлозија која покрива већи део територије у зависности од снаге пуњења. Ово је на малом подручју у радијусу од три до пет километара“, објашњава Леонков.

Зашто нам треба такво оружје?

Леонков је појаснио, да је главна сврха „Алабуге“ информациона компонента. Односно, комплекс је усмерен против система борбеног управљања, извиђачких и комуникационих система.

„Када се такво оружје детонира, дешава се да у свим комуникационим колима- у електричним колима, и у електронским плочама, долази до много кратких спојева и она функционално потпуно откажу“, рекао је стручњак.

Аналози

Развој сличне муниције спроведен је у САД и Израелу. Пример је израелски комплекс „Сцорпиус“– систем за електронско ратовање који вам омогућава да погађате непријатељске ракете, авионе и дронове без употребе противваздушних батерија. Комплекс „Сцорпиус“ шаље високо циљане снопове енергије који ометају сензоре, радаре, навигацију и друге електронске активности.

Међутим, постоји још једна верзија.

„Колико ја знам, направили су неку врсту електромагнетне гранате којом специјалци могу да уклоне комуникационе објекте неких командних места које ће заузети. Муниција практично није била укључена у борбена дејства овог типа“, навео је Леонков.

Специјални носач муниције

Такав носилац генератора електромагнетних импулса ће моћи да га испоручи до дате тачке. Овде треба узети у обзир, да велики пројектил може бити откривен од стране непријатељске ваздушне и противракетне одбране.

Како је нагласио Леонков, сада се ради на проналажењу носача за специјалну муницију. Међутим, још није познато да ли ће то бити гранате великог калибра, или ће то бити нека врста ракета земља-земља које могу да експлодирају у ваздуху директно у близини мете.

Сада се наставља рад на утврђивању носача ове специјалне муниције.

Извор: Wебтрибуне.рс

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031