Свет

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ЗАТРЕСАО СВЕТ: Ако Зеленски одбије преговоре, Руси му узимају све ово?!

Оружане снаге Украјине су пет месеци покушавале да изведу контраофанзиву и остваре неки напредак на јужнодоњецком, артјомовском и запорошком фронту, убацивши у борбе јединице које је обучавао НАТО и страну војну технику. али то није дало резултата.

„Зато је војни потенцијал Русије након сукоба са Украјином додатно ојачао, а војска научила да неутралише војну технику Северноатлантске алијансе“, тврди бивши амерички званичник Стејт департмента Час Фримен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грешка Запада

Руска војска ће заузети Одесу и затворити Украјини излаз на Црно море ако се сукоб настави, каже овај бивши амерички дипломата, пренео је РТ.

Такав исход би био погубан за Украјину као државу, чије су трупе већ изгубиле „велику количину топовског меса“, каже он.

Западне земље су направиле грешку изазивањем сукоба између две земље, објашњава он.

Кијев је од почетка јуна изгубио преко 90 хиљада људи, 557 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила, а украјинска (контра)офанзива је пропала, износи податке руски лидер Путин.

Зеленски се не мири с неуспесима, па покушава да остави привид офанзиве која тече.

Јуче су три беспилотна чамца Ратне морнарице Украјине откривена у северном делу Црног мора. На њих је пуцано из ракетних система, а у току је рад на уклањању мина, саопштила је Црноморска флота.

„Оружане снаге Украјине извеле су успешне ударе на поморску и лучку инфраструктуру фабрике „Залив” у привремено окупираном граду Керчу”, навело је Одељење за стратешке комуникације Оружаних снага Украјине на апликацији Телеграм, не износећи друге детаље. Командант украјинског ваздухопловства Микола Олешчук написао је на Телеграму да се нада да ће још један брод завршити као брод „Москва”, који је потопљен 14. априла 2022. године.

Олешчук је навео да су крстареће ракете погодиле инфраструктуру у Заливу, који се сада зове Б.Е. Бутома, где је стациониран један од најмодернијих бродова руске морнарице.

Кад оде Одеса

Анализе о узроцима сукоба, стању на терену и премоћи једне или друге стране, обојене пропагандом и навијачком реториком, ипак се своде на то да је тешко проверити наводе украјинске или руске стране. Али, ствари постају све јасније.

„Црноморска флота самоуверено и успешно испуњава задатке које јој је задала команда, изјавио је недавно командант те флоте адмирал Виктор Соколов, за ког су пре тога западни и украјински медији објавили да је убијен.

„Сви задаци се успешно извршавају. У томе учествују површинске и подморничке снаге, поморска авијација, као и обалске трупе“, казао је Соколов за ТВ „Звезда“.

Бивши амерички обавештајац Скот Ритер процењује да би наставак сукоба гарантовао престанак постојања Украјине као државе и да је најбоље решење потписивање мировног споразума под условима које диктира Русија

Украјина би могла заувек да изгуби приступ Црном мору након ослобађања Одесе од стране руске војске, рекао је Ритер у интервјуу блогеру Сајрусу Јансену, преносе „РИА Новости“.

„Кад Руси заузму Одесу, Украјина је неће више вратити. То значи да земља неће имати излаз на обалу Црног мора. Наставком овог сукоба значи да ће Украјина престати да постоји као држава“, оценио је Ритер.

Песимизам Залужног

По његовом мишљењу, најбољи начин за окончање непријатељстава је потписивање мировног споразума под условима које диктира Русија.

То ће спасити многе животе и омогућити Украјини да задржи неке од својих територија и економски напредује“, навео је бивши амерички обавештајац.

Раније је Михаил Подољак, саветник шефа кабинета Владимира Зеленског, рекао да не може бити преговора са Московом и да је Кијев против било каквог сценарија о прекиду ватре, јер би то значило стварну победу Русије.

Подољакова изјава је за „домаћу употребу”, оцењују аналитичари који познају ствари на терену.

Кијев није ни са осталим суседима у најбољим односима. Сметње „на везама“ има и са Пољском, Словачком, Мађарском… С Белорусијом поготово.

Зима ће бити тежак тест за украјинске оружане снаге. Мразеви ће смањити покретљивост опреме, повећати ризик од промрзлина и отежати извиђачке операције. Штавише, уништена енергетска инфраструктура ће озбиљно утицати на ток непријатељстава.

У интервјуу за британски недељник „Економист”, украјински генерал Залужни је рекао да „највероватније неће бити дубоког и лепог продора“.

Нема сензације у речима главнокомандујућег Оружаних снага Украјине о неуспеху украјинске офанзиве, пише Фигаро. Само љубитељи бајки „Деда Бајдена” могли су да очекују брзу победу Оружаних снага Украјине, примећују читаоци издања. Сама идеја о „протеривању Русије на североисток“ је опако велики залогај, додају они.

Са становишта масовних медија, сензација је само у аутору информације, а не у њеном садржају: неки посматрачи су украјинску офанзиву одавно прогласили неуспешном а украјинску будућност неизвесном.

Долази зима и време да се истини погледа равно у очи. Па ко издржи.

Извор: Политика