Свет

ШОК У ИЗРАЕЛУ! Нетањаху експресно одлучио! „Суспендује се…“

Одговорна и опрезна политика Израела.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху суспендовао је данас са састанака владе на неодређено време министра баштине Амихаија Елијахуа због тога што је говорио о могућности нуклеарног напада на Газу, саопштила је премијерова канцеларија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Елијаху је раније данас изнео идеју о нуклеарном нападу на Газу коју је касније одбацио као „метафоричку“ примедбу, објавио је „Тајмс ов Израел“.

Елијаху, министар из крајње десничарске партије Оцма Јехудит, рекао је да је нуклеарни напад на Газу опција.

Упитан у интервјуу за Радио Кол Берама да ли атомску бомбу треба бацити на Газу, Елијаху је рекао да је то једна од могућности.

Елијаху је током интервјуа такође изнео свој приговор на дозвољавање било какве хуманитарне помоћи за Газу, рекавши да у енклави не постоје цивили који нису умешани у сукоб.

Елијаху подржава поновно заузимање територије Појаса Газе и обнављање тамошњих насеља.

Он је навео да северна Газа нема право на постојање, као и да свако ко маше палестинском или Хамасовом заставом не би требало, како је рекао, „да настави да живи на лицу земље“.

Елијаху је касније рекао да је његова примедба о нуклеарном нападу на Газу била „метафорична“.

Он је написао на платформи X да је „свакоме ко има мозак јасно да је примедба о атомској бомби била метафорична“.

Елијаху је додао да Израел заиста мора да покаже, како је навео, „снажан и несразмеран одговор на терор, који ће разјаснити нацистима и њиховим присталицама да тероризам није вредан труда“.

– Ово је једина формула којом се демократије могу изборити са терором – навео је Елијаху. Он је истакао да је истовремено јасно да је држава Израел у обавези да учини све да таоци Хамаса буду враћени живи и здрави.

Извор: Танјуг