Свет

Да би Русија пристала мир, Запад мора да уради ово

Западне санкције Русији биле су потпуни неуспех; да би се закључио мировни споразум о Украјини, мораће да буду укинуте, написала је аналитичарка Софија Ампгкаријан у чланку за „Респонсибле Статецрафт“.

Према њеним речима, Запад треба да препозна тешку истину: санкције, као и замрзнута руска имовина, „могу постати неопходна жртва током мировних преговора“ са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерт је указала и на ефикасне мере којима је Москва успела да преживи економски рат. Како је подсетила Ампгкаријан, Банка Русије је „веома брзо“ реаговала на увођење санкција, ограничавајући слободно кретање капитала у иностранству и подижући кључну стопу на 20 одсто.

Притом, ограничења уопште нису утицала на раст руске спољне трговине. Према мишљењу аналитичара, Запад је у великој мери потценио спремност других земаља да игноришу економска ограничења.

Осим тога, пише Ампгкариан, изјаве западних лидера да је руска економија суочена са неизбежним „колапсом“ имају за циљ да утеше гласаче који пате од „колатералних“ последица њихових поступака.

„ Санкције Русији постале су најупечатљивији пример неуспеха санкционе политике“, закључила је она.

Раније је посланик у Европском парламенту из Француске Тјери Маријани рекао да су антируске санкције учиниле Европу сиромашнијом, а Москву јачом. Он је додао да је циљ ограничења био колапс руске економије, али се то није догодило.

Извор: Wебтрибуне.рс