Србија

ДАНАС НАЈТОПЛИЈИ ДАН У МЕСЕЦУ А ОНДА ПРЕОКРЕТ: Стиже захлађење какво нисте видели

После пролећних температура које су обележиле крај октобра и почетак новембра, од краја прошле недеље десило се осетно захлађење И забелели су се врхови планина. Од данас, најављене су падавине у целој Србији, пре свега киша.

Све указује на то да је време да се одвикнемо од нетипично високих температура за ову годину и закорачимо у позну јесен. А каква је прецизнија временска прогноза за наредне дане, али и наредни период, отриће нам стручњак у наставку емисије. Са нама је Слободан Совиљ, метеоролог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Температурне осцилације које се дешавају од почетка месеца ће са наставити. Имаћемо честе смене где ћемо у једном дану имати сунчано време, у другом кишу, у трећем ветар и практично те промене обележиче и нарадни период – рекао је Совиљ и додао:

– Од почетка у већини места је доста сунчаних интервала, 15 до 16 степени широм Војводине, западне Србије. Уторак ће бити најтоплији у месецу када ће бити 21 и 22 степена у већем делу земље. Упркос том топлом делу седмице стиже, међутим, јако наоблачење и захлађење поново за око десетак степени. Оно ће најпре у уторак увече да захвати Војводину и западну Србију, а у току ноћи ће се премештати по осталим крајевима и у среду захватити целу земљу. Тако ће температуре од 20 степени које очекујемо у уторак спасти у среду на 10 посто уз кишу. Падавине ће увече и поподне полако престати.

Честе промене времена наставиће се и након среде:

– У четвртак поново сунчано време са температурама од 15 до 16 степени у већини крајева, а у петак ново наоблачење са падавинама у централним и јужним крајевима. Ипак са овим другим наоблачањем је уследио мало израженији пад температуре и очекујемо да тамо киша пређе у снег.

Истакао је да су због наглих промена времена најугроженији хронични болесници:

Ове временске прилике пре свега не погодују хорничним болесницима, али и особама које имају мигрене, главобчоље и реуму. Ако говоримо о температурним осцилацијама или пред промену времена када имамо нагли пад притиска и појачан ветар. Те температурне осцилације не погодују особама са повишеним крвним притиском. Опрез хроничним болесницима. Ово је период када имамо активне респираторне вирусе и ако се не чувамо и не облачимо неадекватно често можемо да се прехладимо. Додатни опрез хроничним болесницима.

Извор: Курир.рс