Свет

ЕВРОПА ЋЕ ГОРЕТИ! Моћна сила почела припреме за рат са Русијом! У језивом документу поменули и Кину!

Руска инвазија на Украјину приморава Немачку да своју војску претвори у моћну и добро финансирану борбену снагу усмерену на одбрану земље и НАТО савезника, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц, преноси „Политико“.

По његовим речима, данас нико не може да сумња у то да је потребан моћан Бундесвер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наш мировни поредак је у опасности – упозорио је Шолц, помињући и рат Хамаса и Израела и додао да је Немачкој потребна „дугорочна, трајна промена курса“.

Канцелар је то поручио на политичко-војној конференцији на којој су представљене промене у стратешком размишљању Берлина, формулисане на 34 странице војно-стратешке доктрине.

У документу се наводи да се рат „вратио у Европу“, те да „Немачка и њени савезници поново морају да се суоче са војном претњом“.

„Руска Федерација ће остати највећа претња миру и безбедности у евроатлантском подручју“, оцењује се у доктрини, уз напомену да Кина „све агресивније полаже права на регионалну надмоћ“.

То је прва нова доктрина од 2011. године – времена када је Дмитриј Медведев био председник Русије.

– Прве смернице одбрамбене политике за више од деценије су одговор на нову реалност – образложио је министар одбране Борис Писторијус.

Немачка ће ове године достићи циљ постављен у оквиру НАТО савеза – издвајање два одсто БДП-а за одбрану, али сам новац није довољан да Бундесвер буде спреман за борбу.

Нова доктрина предвиђа да ће Немачка смањити стране мисије како би се фокусирала на европску и националну одбрану и постала „спремна за рат“.

Извор: Информер