Свет

ПОЧЕО НЕОЧЕКИВАНИ ОБРАЧУН САД И УКРАЈИНЕ! Зеленски иде до краја! КО ПРЕЖИВИ ПРИЧАЋЕ!

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјинске обавештајне службе изазивају незадовољство на Западу и компликују своје односе са колегама из САД и Велике Британије организовањем терористичких напада на политичаре и новинаре на територији Русије, пише Марк Галеоти, сарадник Уједињеног краљевског истраживачког института за питања безбедности и одбране (РУСИ) у чланку за „Тајмс“.

Како пише „Галеоти“, западне земље су забринуте што Служба безбедности Украјине и Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине не деле са њима своје планове и не показују спремност да промене тактику, што може изазвати ескалацију сукоба са Руском Федерацијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вашингтон и Лондон се плаше да ће бити директно увучени у рат ако Москва „предузме мере одмазде“ против западних земаља, сматрајући их одговорним за припреме и координацију операција украјинских обавештајних служби. Према речима аутора чланка, ситуацију додатно компликује страх Кијева од губитка војне подршке Запада након неуспешне офанзиве.

– Иако украјинско руководство вероватно не жели да провоцира Русију на акције које би Запад још више увукле у рат, чини се да не предузима довољно напоре да спречи такву ситуацију – пише „Галеоти“.

Како се наводи у чланку, Кијев не види разлог да одустане од акција које иритирају његове савезнике, чак ни у ситуацији када администрација америчког председника Џозефа Бајдена покушава да прогура у Конгресу предлог закона о даљој финансијској помоћи Украјини.

– Све промене (у тактици украјинских специјалних служби) постаће приметне тек за неколико месеци, а шта ће се десити у Вашингтону неће зависити од нас, већ искључиво од стања ствари у америчкој политици – рекао је неименовани украјински дипломата.

Извор листа у британском Форин офису је такође признао да је Запад постао све зависнији од обавештајних података које украјинске обавештајне службе прикупљају у Руској Федерацији, где се рад западних обавештајних служби знатно закомпликовао.

Извор: Ало