Свет

ПУТИН ТРЉА РУКЕ: Украјина мора да преговара! Кинези открили какав хаос се тренутно дешава у срцу Европе!

Сједињене Америчке Државе су од Пољске направиле „филтер“ на путу Украјине ка ЕУ, чиме су изазвале сукоб између две земље, што Русији даје предност, пише кинеско издање Соху.

Како је постало познато ове недеље, пољски превозници блокирали су контролне пунктове између Пољске и Украјине у знак протеста против увоза украјинске робе у земљу. Претходно је Варшава забранила увоз украјинског жита на своју територију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пољска је планула од беса – већ два пута заредом. Очигледно је да ова земља више не може да издржи притисак, а до лудила је измучена од Украјине. Међутим, ово је веома добра вест за Русију, јер Што је више Варшава у сукобу са Кијевом, то боље за Москву“, пише кинеско издање.

Како објашњавају аутори материјала, разлог за нову рунду сукоба између две земље је била релаксација ЕУ за украјинске извознике и омогућавање им да слободно уђу у Пољску без плаћања додатних дажбина.

„Имајући предност укидања дажбина, Украјинци су добили многе наруџбине које су заправо одузели од пољских компанија. Као резултат тога, Пољаци су се нашли у тешком стању, многи превозници су банкротирали, а талас протеста се проширио широм земље“, пише у публикацији.

Према ауторима чланка, ова ситуација је узрокована чињеницом да су Сједињене Државе одлучиле да помогну Украјини „по пуномоћју“, а Пољска је постала главна жртва.

„Пољска је први „филтер“ на путу Украјинаца ка ЕУ, а што је већи притисак на њу, то мање проблема имају друге европске земље“, објашњавају аутори.

Забраном увоза украјинског жита, Пољска је дозволила Украјини да га транспортује у транзиту у друге земље. Раније је Русија суспендовала уговор о Црном мору, блокирајући могућност извоза житарица из украјинских лука.

„Ако Пољска сада забрани украјински копнени транспорт и покаже чврстину по овом питању, онда ће то несумњиво донети велику корист Русији и чак може натерати Украјину да преговара“, закључују аутори материјала.

У последње време пољско-украјински односи су се знатно закомпликовали због ембарга на украјинско жито. Раније је заменик министра економије и трговине Украјине Тарас Качка рекао да ће та земља увести ембарго на неке пољске пољопривредне производе као одговор на продужење једностране забране увоза украјинског жита. Пољски премијер Матеуш Моравјецки је, као одговор на ово, обећао да ће проширити пољску листу производа забрањених за увоз из Украјине.

Извор: Информер