Србија

МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО: Температура пада за чак 30 степени, а то није оно најгоре

Већ у суботу стижу снег и јако захлађење, а од почетка наредне недеље температуре иду и до десет испод нуле.

– У петак ће се наш регион налазити у топлом сектору циклона над северном Италијом те ће уз јако јужно струјање углавном бити суво и изузетно топло за први дан децембра. Максимуми ће се кретати оф +7 до +18, а понегде, посебно над фенским областима региона и око +21 степен Целзијуса – пише метеоролог Марко Чубрило у новој прогнози времена за Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дуваће јак и врло јак, на планинама и олујан јужни ветар. У суботу прво над крајњем северозападу региона погоршање уз јако захлађење и падавине. Фротални систем ће се у току суботе премештати даље на југоисток али ће падавине на њему постепено слабити.

Планински делови средишње и југозападне Хрватске, нејвећи део планина БиХ, северне Црне Горе, југозападне и јужне Србије могу очекивати 2 до 4 часова снежних падавина. У низијама ће то углавном бити киша или краткотрајан снег пред сам крај падавина, стоји у прогнози.

Јужни ветар ће бити у окретању на јак и врло јак северозападни, који у зони фронта на кратко може бити олујан. Очекује се велика температурна разлика, на северозападу Хрватске максимум око 0 или чак мало испод ње, док би на истоку Србије било и око +20 степени Целзијуса. Током ноћи ка недељи и у недељу јако захлађење над целим регионом те ће се у недељу максимуми кретати од -3 до +4 степена Целзијуса.

У недељу се снежне падавине повремено очекују углавном над средишњим деловима региона и тада би снега могло бити и у нижим пределима.

– Почетком наредне недеље јутра хладна уз мразеве од -8 до -2, локално и око -10 степени Целзијуса. Дневни максимуми од -2 до +3 степена Целзијуса. Средином следеће недеље са јачањем циклона над ширим простором јужног Јадрана и Јонског мора мало топлије али уз нове падавине. Снежна граница на око 800мнв. Јутарњи мраз знато слабији и знатно ређи, до ће се дневни максимум кретати од +3 до +10 степени Целзијуса – прецизира Чубрило.

Према крају следеће недеље и посебно око 10. децембра оперативни ЕЦМWФ даје сигнал за пораст ваздушног притиска над Скандинавијом и Русијом што би могло ка нама покренути хладније источно струјање тако да би око тог датума уз захлађење повремено било нових падавина.
Готово је сигурно да ће се синоптика још мењати, тако да ћемо тек за 3-4 дана имати јаснију слику у ком правцу ће се она кретати према средини месеца, додаје метеоролог.

– Наредна два дана право пролећно време за почетак календарске зиме, док од суботе после подне следи нагло захлађење и повратак мразева – закључује Чубрило.

Извор: Srbija Danas/Ало