Свет

НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Путинова звер из дубина спремна за акцију! Апсолутно је непобедива, ако крене – све је готово!

Оружани сукоби који су у току у различитим деловима света су, између осталог, истакли значајну улогу дронова у савременом ратовању. Беспилотне летелице на даљинско управљање постале су прилично чест призор на бојном пољу, док светске силе попут Русије и Сједињених Држава истражују војну примену подводних дронова.

Док америчка морнарица тренутно експериментише са подводним дроновима лансираним са подморница, она још нема ништа упоредиво са руском стратешком беспилотном подморницом познатом као „Посејдон“, рекао је Василиј Дандикин, војни аналитичар и пензионисани капетан 1. ранга руске морнарице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Дандикину, „Посејдон“ је заиста „јединствен” уређај који помаже Русији да се заштити, и чије је откривање заиста „узбунило” Сједињене Државе и њихове савезнике.

– То је у суштини стратешки подводни дрон, који може да путује до 10.000 км на километарској дубини, уз прилично велику брзину. Он је на нуклеарни погон, практично непобедив и носи огромну нуклеарну бојеву главу, чији се принос мери у мегатонима – приметио је Дандикин.

Он је такође напоменуо, да Русија развија подводне дронове који се могу користити за чишћење мина, али није био вољан да говори о руским „тактичким нападним беспилотним летелицама“, једноставно рекавши да су такве информације поверљиве.

Уместо да се хвали могућностима руских поморских беспилотних летелица, Дандикин је сугерисао, да би открића о беспилотним летелицама које Москва има на располагању, требало да постану непријатна изненађења за непријатеље земље.

Што се тиче употребе војних беспилотних летелица уопште, Дандикин је истакао, да ове летелице и даље захтевају од људских оператера да их воде на даљину, тврдећи, да ће се овакво стање вероватно наставити годинама које долазе, без обзира на то колико напредна вештачка интелигенција постане.

– Ово је будућност употребе свих ових дронова, када се човек, на неки начин споји са машином, што је до недавно, било само у научнофантастичним филмовима – резимира аналитичар.

Извор: wебтрибуне.рс