Свет

ОПАСНО! НЕТАЊАХУ ОТКРИО СТРАШАН ПЛАН ЗА ГАЗУ: Ево зашто Израел не пристаје на прекид ватре

Израелски премијер Бењамин Нетањаху најавио је „пуну одговорност“ Израела за Појас Газе након завршетка сукоба са Хамасом, на „неограничени период“, и још једном одбацио предлог о прекиду ватре уколико палестински милитанти не ослободе таоце.

Он је у интервјуу за „АБЦ њуз“ изјавио да сматра да би Израел на неодређено време, требало да има свеобухватну безбедносну одговорност у Појасу Газе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Видели смо шта се дешава када је немамо. Када немамо ту безбедносну одговорност, оно што имамо је ерупција Хамасовог терора у размерама које нисмо могли ни да замислимо – нагласио је Нетањаху.

Нетањаху је говорио и могућностима за општи прекид ватре и привременим „хуманитарним“ паузама у борбама, како би се више хуманитарне помоћи доставило у Појас Газе и омогућило цивилима да побегну из ратом захваћене палестинске енклаве.

– Па, неће бити општег примирја у Гази без ослобађања наших талаца. Што се тиче тактичких малих пауза, то да, сат овде, сат тамо, то смо имали и раније, проверићемо околности како бисмо омогућили да хуманитарна помоћ уђе, или наши таоци да изађу. Али не мислим да це доци до општег прекида ватре – саопштио је Нетањаху за „АБЦ њуз“.

Он је додао да сматра да би општи прекид ватре отежао ратне напоре Израела.

– Ометаће напоре да извучемо наше таоце, јер једина ствар која делује на ове криминалце у Хамасу је војни притисак који вршимо – саопштио је израелски премијер.

На питање новинара да ли би Израел дозволио општи прекид ватре ако Хамас пристане на ослобађање талаца, Натањаху је дао потврдан одговор.

– У ту сврху це постојати прекид ватре – нагласио је Нетањаху.

У једномесечном сукобу у Гази је погинуло више од 10.000 људи, саопштило је Министарство здравља Газе које контролише Хамас. Тај број обухвата 4.104 деце.

У Израелу је више од 1.400 људи погинуло, а 6.900 је повређено, саопштила је израелска влада.

Извор: Танјуг