Свет

ПУТИН ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ УНИШТИО ПЛАНОВЕ САД: Потписао је

Одлука руског председника Владимира Путина да повуче земљу из споразума о нуклеарним полигонима уздрмала је светски поредак који су изградиле Сједињене Државе, рекао је амерички новинар Клејтон Морис у програму „Редуковане вести“.

„У ствари, Путинови кораци ових дана били су већи од било чега што је урадио од почетка сукоба у Украјини. Он је направио заиста запањујуће кораке који су изненадили Запад и заиста показао да глобални светски поредак, предвођен Сједињене Државе, пропадају пред нашим очима. Прво, Путин је потписао нови закон који искључује Русију из споразума о полигонима за нуклеарна тестирања (Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних тестова)“, рекао је Морис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друго, приметио је да Путинов састанак са Си Ђинпингом доказује да се трговина на Блиском истоку и у Азији развија, померајући фокус са западних земаља.

ЦТБТ-у је приступило 187 држава, а ратификовало 178 земаља учесница. Међутим, неколико земаља, укључујући нуклеарне силе – САД, Кина , Израел , то још увек нису урадиле, за разлику од Русије која је ратификовала споразум 2000. године. Истовремено, државе које поседују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да га неће тестирати.

Како је појаснио руски представник при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов , Москва не намерава да настави нуклеарна тестирања, већ је главни циљ да буде равноправан са Вашингтоном.

Истовремено, у марту је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков приметио да ситуација око ЦТБТ изазива све већу забринутост због акција америчке стране. Конкретно, 18. октобра, када је Државна дума усвојила иницијативу за повлачење из споразума, Сједињене Државе су спровеле подземна тестирања на полигону у Невади, где су претходно тестирале нуклеарно оружје.

Извор: Република