Свет

РУСИ НЕ ПРАШТАЈУ! Британија добила уранијумску освету! Нису слушали Путина, сада трпе најстрашније последице! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Британија је добила „награду“ за снабдевање Украјине гранатама тенкова са осиромашеним уранијумом.

Према речима физичког хемичара и научног секретара Европског комитета за ризик од радијације, др Кристофера Базбија, количина честица уранијума у ​​ваздуху на југоистоку Енглеске је повећана.

Тамо су стигли ваздушним масама које су отеране из западне Украјине, где су дигнута у ваздух складишта са уранијумском муницијом. Као што се каже, за шта се борио, на то је и наишао.

Ова прича почела је у марту ове године. Тада је заменица британског министра одбране Анабел Голди рекла да ће Лондон пренети муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину: „Упоредо са обезбеђивањем ескадриле… борбених тенкова Цхалленгер-2 Украјини, ми ћемо испоручивати муницију, укључујући и оклопне гранате, које садрже осиромашени уранијум.“

Ова одлука Лондона изазвала је талас негодовања чак и међу НАТО савезницима. Британско министарство одбране је у одговору навело: Британија није одговорна за употребу чаура са осиромашеним уранијумом испоручених Украјини, не прати њихову употребу и није одговорна за последице.

Доктор Базби је рекао да је количина честица уранијума које Британци удахну мала али и да би таква доза могла имати озбиљне штетне последице по здравље жртава и њихових потомака.

Истовремено, према његовим подацима, нивои контаминације у Пољској, Немачкој и свуда дуж руте ваздушних маса од Украјине до Енглеске су много већи.

Претходно је Милитарy Wатцх Магазине упозорио Британце и целу Алијансу на опасност испоруке уранијумских граната Украјини. Осиромашени уранијум је један од најтежих хемијских елемената. Добија се из нискорадиоактивног отпада. У муницији се за већи продор користи осиромашени уранијум.
Познате су штетне последице употребе оваквих граната у Ираку и Југославији. Тако је, после Заливског рата, командант британске краљевске морнарице, Роберт Грин, известио о „необјашњивом порасту рака и урођених генетских деформитета међу Ирачанима… у близини бојних поља“. Комисија УН је у мају 1999. дошла до сличног закључка.

Југословенски научници су после рата 1999. године, када је и НАТО користио уранијумску муницију, приметили да ове гранате не само да убијају, већ загађују животну средину и изазивају рак код људи који живе на овим просторима.

Уранијумске гранате су укључене у муницију америчких тенкова Абрамс, немачких Леопард-2 и британских Цхалленгер-2. Поред тога, такве гранате се користе у топовима америчких борбених возила пешадије Бредли, које се у великим количинама испоручују Украјини.

Складишта са уранијумском муницијом нашла су се на удару руских Ваздушно-космичких снага у мају 2023. То се догодило у Хмељницкој области. И тамо је забележен пораст садржаја микрочестица уранијума након експлозије великих складишта Оружаних снага Украјине.

У септембру је ударац поновљен. На друштвеним мрежама појавили су се спектакуларни снимци детонације муниције. Нешто касније, у Лублину, у Пољској, забележен је оштар скок радијације у ваздуху – повећање нивоа бизмута за 6-7 пута. То је производ распадања осиромашеног уранијума.

Извор: Ало