Свет

РУСКО ОРУЖЈЕ ПРЕНЕРАЗИЛО ЗАПАД: Нестају читаве бригаде

Фото: Јутјуб

Руски систем бацача пламена „Тосоцхка“, претрпео је велику модернизацију, и сада може уништити непријатеља на великој даљини. Руски војници су тестирали модификовану инсталацију.

Системи ТОС-1 и ТОС-2 су јединствене инсталације које немају аналога у свету. Совјетски Савез је био први који је користио тешке системе бацача пламена са течним пуњењем да спали непријатељске снаге и опрему. Тренутно у служби Министарства одбране су ТОС-1А Солнцепек и ТОС-1 Буратино.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова модификација ТОС-2 „Тосоцхка“ представља најновија достигнућа домаћих програмера. Један од главних проблема ранијих паљбених инсталација био је ограничен домет гађања, који је био само 5-8 километара. Међутим, захваљујући новим пројектилима ТБС-М3, домет гађања је повећан на 10-15 километара.

ТОС-2 има ново међуосовинско растојање и инсталацију за лансирање термобаричних ракета. Возило је знатно лакше, тежина му је смањена са 40 на 20 тона, што омогућава бољу мобилност и брзину кретања. Додата је дизалица како би се олакшало утовар чаура, смањујући потребу за возилом за транспорт-утовар.

Међутим, најзначајнија карактеристика система „Тосочка“ је побољшани домет гађања, и повећана снага пуњења у ракетама које се користе. Захваљујући томе, систем је у стању да покрије површину до 6 хектара, док су старији модели могли да покрију само 4-4,5 хектара.

Упркос чињеници, да чак неколико ТОС-2 није у стању да самостално утиче на ток непријатељстава, систем има значајан психолошки утицај на непријатеља. Војни стручњаци примећују да непријатељ доживљава значајну узнемиреност због претње поразом од ТОС-2, што би могло да пружи додатну предност у тактичком смислу.

Новоросија је раније писала, да је нова стратешка ракетна подморница на нуклеарни погон, Император Александар ИИИ, успешно лансирала на мору интерконтиненталну балистичку ракету Булава.

Извор: Wебтрибуне.рс