Свет

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Путин се хитно огласио

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин оценио је да је ситуација у свету тешка и напета и указао на заоштравање старих и отварање нових сукоба у низу региона.

Путин је, обраћајући се учесницима 11. састанка секретара савета безбедности земаља Заједнице независних држава (ЗНД), који је данас почео у Москви, рекао да се то види нарочито на Блиском истоку, где је, како је навео, испровоцирана нова рунда палестинско-израелске конфронтације, у којој пре свега страдају цивили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Путина, поједине земље покушавају да поткопају легитимне власти у државама ЗНД и везе између њих, што захтева координисан колективни одговор, преноси Интерфакс.

„Акције неких држава директно су усмерене на подривање легитимних власти, друштвене стабилности и традиционалних вредности у земљама ЗНД, на нарушавање наших традиционалних блиских трговинских и културних веза“, рекао је председник Русије.

Додао је да се земље ЗНД и даље суочавају са заједничким претњама као што су тероризам, организовани криминал, трговина дрогом, илегалне миграције, радикализам и екстремизам, као и ризици у области економске, информационе, технолошке и биолошке безбедности.

„Све то захтева не само координисан колективни одговор, вец и велики превентивни рад“, нагласио је Путин.

Односи Русије и Кине у војној сфери прелазе на нови ниво

Русија и Кина не граде никакве војне савезе по узору на алијансе из времена Хладног рата, изјавио је Путин.

„А наша сарадња са вама је конструктивна и представља озбиљан фактор стабилизације међународне ситуације“, нагласио је Путин на састанку са замеником председника Централне војне комисије Кине Џангом Јусемом.

Он је навео да контакти Москве и Пекинга у војној и војно-техничкој сфери достижу нови ниво.

„Наравно, наша сарадња и наши контакти у војној и војно-техничкој сфери постају све важнији. Што се тиче војно-техничке, овде је, наравно, на првом месту наш рад у области високе технологије, значи свемир, укључујући и високоорбиталне групе, међу којима су и савремене и перспективне врсте наоружања, које ће сигурно осигурати…безбедност и Русије и Народне Републике Кине, истакао је Путин.

Он је казао да се примећују покушаји НАТО-а да прошири зону свог утицаја, а Русија на то реагује мирно и одмерено, пренео је Спутњик.

„Видимо покушаје неких земаља да прошире своју зону утицаја. Истовремено, Северноатлантска алијанса, колико год чудно звучало, кршећи, по мом мишљењу, сопствене доктринарне документе, покушава да пређе границе, географске границе својих активности“, нагласио је Путин.

Он је напоменуо да САД све више „увлаче све земље Алијансе у стварање напете ситуације у Азијско-пацифичком региону“ и покушавају да „тамо створе нове војно-политичке савезе“, руководећи се пре свега сопственим себичним интересима.

„Ми све то видимо и заједно са нашим пријатељима, пре свега са Кином, реагујемо на то мирно, уравнотежено и јачамо своју одбрамбену способност“, закључио је председник Русије.

Извор: Танјуг