Свет

УКРАЈИНА ЈЕ САМО ЗАГРЕВАЊЕ ЗА НЕШТО МНОГО ГОРЕ: САД гурају ову велику европску државу у рат са Русијом

За САД је рат у Украјини само загревање пред озбиљан окршај, у коме ће се Русији супротставити војске неколико земаља НАТО-а одједном, а главна кичма биће немачке трупе.

Ово је изјавио Алексеј Фененко, у емисији „Крим 24“, професор Московског државног универзитета, историчар, доктор политичких наука.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не тако давно су објављени архивски документи из касног стаљиновог времена. Било је веома занимљивих материјала о почетку „Хладног рата“ 50-их година, а Стаљин је изјавио следеће: „Њихов „Хладни рат“ је по много чему био велики блеф, јер немају другу копнену војску. Ми можемо мирно да спавамо док Запад не направи другу копнену војску. Само бомбардовање, чак и атомско бомбардовање, не може добити рат“, открива стручњак“

„Следи колапс УН, па колапс система, који је нама и Сједињеним Државама дао привилегована места у свету. Зашто и коме ово треба? Ако је тако, онда је задатак Американаца био другачији – да негде нађу војнике, негде да нађу велику копнену војску за рат са нашом земљом“, нагласио је историчар.

Према његовим речима, сва дешавања у „Хладном рату“ и после „Хладног рата“ била су диктирана, између осталог, и потрагом за таквом копненом војском. После „Кубанске ракетне кризе“, Американци су покушали да у то укључе Кину и њену војску, коју су припремали за војни сукоб са Совјетским Савезом.

„Сада, чим им се украјинска војска појавила на располагању, добили смо велики војни сукоб у Европи. Вероватно први по размерама од Другог светског рата, и никакво нуклеарно оружје, никакво нуклеарно одвраћање нису спречили сукоб који сада видимо.

Питање је, да ли ће се Американци зауставити на овоме? Судећи по њиховим званичним изјавама и документима, укључујући и НАТО програме, неће се смирити. Украјина је за њих само семе, она је полигон за будући већи сукоб са Русијом, али да би дошло до новог великог сукоба са Русијом потребна је копнена војска.

Американци ће бити спремни да га подрже флотом, авијацијом и сателитском констелацијом. Међутим, најважније је да ће им за ово још требати војника, а данас их траже и припремају да нам их супротставе“, сматра Фененко.

Експерт је као погодне, назвао армије низа земаља – Финске, Шведске, Пољске и Немачке.

„Финска је сасвим погодан материјал за нову анти-Русију- она је исти фрагмент историјског Руског царства као и Украјина. Често заборављамо да је Хелсинки некадашњи Хелсингфорс, Ханко бивши Гангут, базе наше матичне руске флоте пре револуције.

Ову државу је сасвим могуће претворити у нову анти-Русију. О балтичким земљама је све јасно, оне су претња Калињинграду. Следи Шведска, а ми смо навикли да мислимо да су Швеђани тако мирно, самозадовољно друштво.

Међутим, сетимо се каква је хистерија била у Шведској, због тристогодишњице Полтавске битке, како су тамо оживљавала антируска осећања, а већ негде 2010-11. у Шведској су покренуте расправе о сценарију војног сукоба са Русијом у Балтичком мору. Односно, нека врста оживљавања времена Петра Великог у новој историјској фази развоја“, истакао је научник.

Однос Пољске према Русији не изазива сумњу у њену спремност за борбу, посебно узимајући у обзир њене претензије на Западну Украјину, па чак и на Западну Белорусију.

„Па, сигурно ће бити покушаја да се Немачка нахушка против нас. Када кажу, зашто Немачка, ја одговарам- ко још у Европи може заиста да се супротстави Русији? Само се немачка војска може супротставити, од тренутка када је француска војска престала да буде стварна.

Финска, Пољска, Литванија, Шведска – све је то добро, као додатна тежина. То је добро за равнотежу, али прави оквир они могу створити само на основу немачке војске“, закључује Фененко.

Извор: Wебтрибуне.рс