Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО СЈАЈНУ ВЕСТ: Стиже нова помоћ, ова група грађана добија новац

Председник Србије Александар Вучић гостовао је вечерас у емисији „Хит твит“ на ТВ Пинк, где је говори о свим актуелним темама.

На почетку емисије, председник Србије је рекао да он није на челу изборне листе и кратко прецизирао – „ја сам Александар“, а потом обрадовао грађане лепим вестима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Финансијски подстицај за младе

Председник је представио нове финансијске мере грађанима Србије.

– За мене је важно да дужност председника РС обављам на частан и одговоран начин, а дошао сам да саопштим важне вести за грађане. Данас смо разговарали, Ана Брнабић, Синиша Мали и ја око неких додатних мера. У наредних 10 ће као држава пребацити новац јединицама локалне самоуправе које ће исплатити 10.000 динара сваком средњошколцу, преко родитеља.

Истиче да је то важна мера пред празнике.

Још нешто сам хтео да кажем, за студентске картице се већ пријавило 66.000 студената, уместо 500 почетних динара, како је била прича, на студентским картиама ће бити 1.000 динара приликом пријаве и преузимања картице. Поштанска штедионица ће исплатити сваком од њих а ми ћемо то надокнадити Поштанској штедионици – најавио је Вучић.

Зашто подржавам листу „Србија не сме да стане“

Вучић се потом осврнуо и на предизборну кампању, и истакао да у кампањи учествује и улаже много енергије, а свим срцем је уз листу „Србија не сме да стане“ због тога што је то важно за све грађане.

– Свакодневно говоре да сам најгори на свету, да сам убица, криминалац, нарко-дилер, негативно рођен, ма шта год пожелите. А онда им главна прича буде, зашто Вучић учествује у кампањи против нас? А шта очекујете од мене? А шта ви говорите тиме када такве ствари изговарате? У Лесковац одете, однесете мамограф и 15 дана после мамограф не ради. Дајте да покажемо довољно бриге. Сви траже амбулантна возила, сад ћемо купити 50 за целу Србију. Упркос свему томе, да ли Србија иде напред? Да, иде. Сваке године нас је због природног прираштаја мање. Повратника ће бити много више него оних који одлазе и то говори да је Србија све боље место за живот. Да победе неки други они за 4 године не могу да обиђу све што сам ја отворио или положио камене темељце, они не могу аутомобилима или хеликоптерима да обиђу. Вратили смо живот у Србију, сигурност.

Председник је потом истакао и зашто подржава листу „Александар Вучић – Србија не сме да стане“?

– Ако ћете да имате свађе свакога дана и концетришете се на то, тада нема резултата – тада вам је резултат самопроглашено Косово, оцепљена Црна Гора. Нама је потребно јединство руководства. Када кажемо да стиже новац за студенте, за средњошколце, то ће тако бити. Када кажемо да ће просечна плата бити 1400 евра 2027. године, 650 евра просечна пензија, то ће тако бити. Минимална зарада је била 15.000 динара 2012. године, немојте да вас. Страшно је важно да кажете љидима шта мислите да је добро за државу. Избори нису игра. Суштина је у отме да пред себе постављате циљ и суштинско је питање шта хоћете у политици. За такву политику потребно је да имате мандат народа. У Смедереву на скупу сам рекао да је бесмислено да будем председник републике који ће ту нешто да глуми уколико ту владу буду чинили Ђилас, Лазовић, Тепић, Јовановић, Обрадовић. Шта онда од мене да очекујете, ако они добију, одмах после тога бих се извинио народу и рекао да нису задовољни тиме што смо радили и рекао да ће имати нове председничке изборе.

Како је додао, највећи је противник политичке трговине. Наводи да жели да иза њега остану резултати и да његово име остане у историјским уџбеницима, али и да се смеје претњама да је „готов“. Вучић је навео да је глас за било коју другу листу „глас за Ђиласа“.

– Имам добре познанике који су гласали за мене на председничким изборима, и позвали ме да честитају, али су гласали за десничарске странке на парламентарним. Само дан касније нису могли да верују да је реч о људима који би да руше власт, људи су за њих гласали да би показали да желе више националистички правац.

Вучић је додао да листу „Србија против насиља“ води Драган Ђилас, а да је чине све насилник до насилника.

– На жалост, ову листу чини све насилник до насилника и то доказани насилници. Мислим да је важно нешто друго да људи примете. Ја сам рекао зашто је мени важно да имамо апсолутну већину, да бисмо могли да градимо, да се развијамо, да обезбедимо својој деци одличне услове, да болницама обезбедимо материјал и уређаје, да градимо болнице, школе, да повећавамо плате и пензије. И онда Јовановић каже да то нема вредносни став. За мене је вано нешто друго, а то су вредносни ставови, а они их немају. Политика за мене је интерес грађана, шта је то шта радимо за људе. А онда они хоће подршку грађана. Данас је неупоредиво теже него тада када су они били на власти, када су дали Косово и Метохију, када је 81 држава признала КиМ. Можмо да направимо табелу да упоредимо. Они се недвосмислено залажу за увођење санкција Русији и за независно Косово.

Истиче да је политика „интерес грађана“, али да се долази до питања зашто Милош Јовановић прича о национално опредељеним бирачима, а за време ДСС-а је проглашено тзв. Косово.

Председник је потом прокоментрисао и како то да Милош Јовановић или Милица Заветница улазе на Косово и Метохију без проблема, а да Курти брани свако мало улазак некоме из власти.

– Исте интересе имају они и Курти, а то је да смене мене. Ја нажалост не могу да сакријем презир према таквој, невредносно заснованој политици. Постоје три разлога зашто ме мрзе и хоће моју смену. Они неће моћи десетину онога што смо урадили да направе. Смета им што не желим да им се додворим не желим да „флертујем“ са њима. Дрзнуо сам се да свима њима супроставим. Наравно да ме мрзе, пошто ја немам никакав проблем да неспособним људима, за које знам да би земљу уништили брзином муње као што су то већ једном урадили и кажем то. Ја немам ту дозу страха нити бојазни да им се додворавам. Ја сам рођен у Београду, случајно, и не мислим да сам бољи од некога из Пирота, Крагујевца… Њихов проблем је у томе што мисле да имају право да изговоре шта год желе, а да ви не смете да се браните. Да кажу да вам отац није отац, а да вам дете и не постоји. Када им одговорите на најпристојнији начин, ви сте зликовац. Ја сам поносан на независну, слободну и слободарску политику коју водим. Мени нико од странаца неће одлучивати шта ћемо ми да радимо. Они, са друге стране, живе за то да се врати време када ће неко да диктира нешто, пошто се они томе надају. Ја одговарам неистомишљеницима сваки дан, а они нису спремни на то. Не верујем да има 17 листа против нас, ту је „Савез војвођанских Мађара“ који ће вероватно ићи са нама у коалицији.

– Ја не зна кога и чега да се плашим, Драгана Ђиласа, што лоше живи, фали му нешто, слаби му аутомобили? Лазовић, шта њему фали, добиће сада студентску картицу. Цеца Бојковић? Па није она тако причала пре 4 године када ме је дочекала у Финској, пошто је била жена амбасадора, а пошто га нисам поново поставио, пошто није радио како треба, био је неактиван, одмах сам јој постао лош – рекао је Вучић.

Председник је истакао и да сви заједно уз СПС Ивице Дачића имају три-четири посто мање подршке него листа чији је он носилац.

– Они су пре неколико месеци имали предност у односу на листу „Србија не сме да стане“, а сада заостају, зашто? Зато што је било потрбно време да људи виде да су они себе промовисали и да су искористили трагедију у политичке сврхе, наравно да ће то људи видети и разумети. Што се тиче њихове техничке владе, да та опасност постоји. Данас, сви они заједно са СПС-ом имају 3,4 посто мање него ми. Компликовани су односи, ја социјалисте изузетно поштујем, имам добре односе са Дачићем, али знам како то иде. Ми смо били фер, па сам увек избегавао да идем у Јагодину да говорим, а сада ћу ићи у Јагодину, ићи ћу и у Сурдулицу, борићу се за сваки глас и више нећу никоме ништа да препуштам. Нисам ја бирао да СПС буде ту зато што је мени потребно, него зато што мислим да је то добро за државу.

Након што је пуштена изјава Ђорђа Микетића да ће се променити политика СПС и да ће се приклонити опозицији, Вучић каже:

– Део људи из СПС ће се јавно заклињати да неће тако, а са друге стране, ви наравно знате да ја знам ко са ким шурује… Мени је довољно да видим ко шта говори на терену. Кад је нешто добро, онда смо то зајено урадили, а ако нешто није добро „Па не питамо се ми, Вучић је крив за то“ Ако видим да ваша деца од 20, 25 година када их зауставе на аеродрому и питају их да покажу пасоше и да стану у ред као и сва друга деца да не идете преко реда они кажу: „Вучићу п**еру, ђубре. За све си ово ти крив“. Па нису они то сами измислили, то су они од свог тате научили који је највиши функцинер те партије. Дакле, мени није тешко да то говорим. Нећу да вам говорим са ким се све друже. Ово сам вам све испричао да вам покажем колико нимало страха немам. За мене је питање политике, питање будућности. Мене не интересује да имам возача, секретариу или не знам кога. „Не, ти ћеш у затвор“, „Убићемо те“, па изволите.Једино што им нећу дати а то је да дирају ниједно дете и ничије дете. А ово остало, па ставите ме у затвор, изаћићу и опет ћу да вас победим.

Председник се осврнуо и на нападе опозиицје који говоре да је у лошим односима са Гашићем и Лончаром.

– Бата Гашић је један од мени најближих људи. Заједно смо ушли у СНС. Идемо на рођендане деци. Он се увек постара да мојој деи донесе поклоне пре свих осталих и у најбољем могућем смо односу. И Лончара изузетно поштујем, ценим и волим. Тако да виидте колико лажу. Ја се насмејем када све то прочитам. У добрим односим сам и са Синишом, Весићем Шапићем. Није увек то све једноставно, али видите. Само да вам кажем, ево рецимо са Аном сам рдио до касно ноћас, до 1 иза поноћи, хоћемо да изађемо са озбиљним обећањима са пољопривредницима. Ја сам рекао Ани, стварно не могу да се концентришем више, битно да смо написали ових 6 најважнијих тачака. Ја сам овде донео кјнигу пристојних чјуди који се не баве хајкама и нису се плашили хајки. Са тим ћемо изаћи у јавност, нећемо само стављати имена већ ћемо промовисати те људе. Да не издвајам имена, али десет академика су ту. Хађи Ђкоић, Милан Стевановић, Светислав Божић, академик Светислав Арсић, и тако даље. Видећете, биће занимљивих имена. Ево, погледајте све, распоређени су по областима. Али немојте да прочитате једно име, биће баш изненађење.

Вучић је одбио да говори о тврдњи лидера СРС др Војислава Шешеља да су се Здравко Понош, Мариника Тепић и Зоран Лутовац састали са хрватским шпијуном Хрвојем Шнадјером.

– Само мислим да су они који су то радили срамота.

Председник истиче да је листу чије је носилац подржало 10 академика САНУ.

– Бела Балинт, Владимир Кањух, Јован Хаџи-Ђокић, Зоран Ковачевић, Милан Стевановић, Нинослав Радовановић, Светислав Арсић Басара… – читао је Вучић, а потом истакао да о фантомским гласовим не жели ни да прича пошто су то највеће глупости.

– Они то причају зато што знају да ће да изгубе. Њих 17 иде против мене и знају да ће да изгубе, а онда сутрадан крив Јанко, крив Марко, лоше време и тако све неки разлози што су изгубили. Имаће сви своје представнике на својим бирачким местима. Када већ причају о таквим глупостима, имате доступан бирачки списак и свако то може да провери. Кажу мртви гласају, па како, устају из горба и гласају не разумем. Тих лажи, бесмислица, па то су увек приче губитника. Дакле, ево сад гледам снимак Ђилас када каже да је прве паре зарадио 2005. године, дакле када је био на власти. Значи, прве паре је покрао када је дошао на власт. Затим, имате Алексић и таст шта су радили у Алексину. Узимали паре. Директно тасту давао послове и паре. Борис Тадић није глуп, он је образованији од њих. Он нити је глуп нити необразован, а та његова политичка прошлост, мислим да су му те идеје лоше.

На крају, председник је још једном сумирао мере за помоћ грађанима које нас очекују наредних дана.

– За 4 дана иде 20.000 пензионерима, за шест дана иде корисницима кућне неге, неговатељицама по 10.000, а надам се за неких десетак дана и да крене ова помоћ средњошколцима по 10.000 динара. Истовремено, студентима на студентским новим картицама биће по 1.000 динара приликом преузимања.

Извор: Курир.рс