Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Русија је понизила НАТО, успели су незамисливо

НАТО је потпуно изгубио репутацију велике силе и неће издржати директан сукоб са Русијом, рекао је бивши амерички војни обавештајац Скот Ритер у интервјуу за Јутјуб канал Дени Хејфонг.

„НАТО је изгубио самопоуздање. НАТО је кренуо од идеје да је то огроман савез, пун модерних армија и модерне опреме. Али показало се да је то оружје смеће, а војска НАТО-а бескорисна“, приметио је експерт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ритер је посебно истакао деградацију Бундесвера. Бивши обавештајац је приметио да је смањење немачког индустријског потенцијала услед западних антируских санкција довело до тога да Немци нису у могућности да обезбеде тенкове за своју војску.

Према аналитичару, садашња немачка војска је мирнодопска оружана снага. Према Ритеру, Бундесверу се придружују само они који нису могли да нађу нормалан посао. Експерт је рекао да се немачка војска састоји од „дебелих људи” који никада нису изводили принудне маршеве у опреми и немају снаге.

„Добра вест за НАТО је да Русија тамо не иде“, закључио је Ритер.

Москва је више пута напоменула да је НАТО усмерен на конфронтацију, али његово даље ширење неће донети већу безбедност Европи.

Према речима председника Владимира Путина, Русија већ 30 година покушава да постигне договор са НАТО-ом о принципима безбедности у Европи, али је као одговор била суочена или са циничном обманом и лажима, или са покушајима притисака и уцена. док се алијанса, у међувремену, упркос протестима Москве, непрестано шири и приближава руским границама.

Извор: Вебтрибуне.рс