Свет

БРИТАНЦИ ЗАЛЕДИЛИ КИЈЕВ: Немци раде за Путина и сламају Украјину?!

Суочен с економском кризом код куће, Берлин тражи да се у даљем финансирању Украјине у обзир узму све досадашње директне дотације режиму Владимира Зеленског

Немачка планира да смањи помоћ Украјини, то јест да умањи износ који је требало да издвоји за Европски мировни фонд (ЕПФ) тежак 20 милијарди евра, открио је тајни документ до којег је дошао британски лист „Дејли телеграф“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Берлин сматра да ЕПФ мора да узме у обзир милијарде евра војне помоћи коју је Немачка досад директно дала Кијеву, а то је изазвало бојазан у Бриселу – немачки канцелар Олаф Шолц могао би да поремети будуће напоре ЕУ да помогне Украјини у њеној борби против Русије.

Од почетка руске Специјалне војне операције, ЕПФ је обезбедио Украјини оружје у вредности од 4,5 милијарди евра и обучио 34.000 тамошњих војника у оквиру мисије ЕУ.

„Војна подршка Украјини може се пружити или кроз финансијске доприносе ЕПФ-у или у облику директних испорука војне опреме Украјини“, напоменуо је Берлин у документу.

То пак значи да ће Немачка при одређивању величине помоћи општем фонду инсистирати на томе да се рачуна све што је дала Кијеву на основу билатералне сарадње.

Иначе, ова европска земља, као највећа економска снага ЕУ, покрива четвртину буџета ЕПФ-а; у новембру је најавила да ће удвостручити војну помоћ Украјини 2024. и да је већ одобрен пакет од осам милијарди евра.

Међутим, Берлин се често жалио да земље чланице блока злоупотребљавају ЕПФ за слање старог оружја у Украјину, а да надокнаду из фонда користе за модернизацију своје војске.

Зато је и одбио захтев Европске комисије за 100 милијарди евра за допуну заједничког буџета ЕУ, који финансирају државе чланице, од чега би половина ишла за подршку Украјини у наредне четири године, док би осталих 50 милијарди евра било искоришћено за отплату заједничког дуга, као и за издатке за миграције и повећање плата званичника ЕУ.

„Телеграф“ подсећа да иако је Шолц истицао да је у потпуности посвећен финасирању Украјине, недавна пресуда тамошњег уставног суда, о забрани коришћења фонда намењеног корони вредног 60 милијарди евра у друге сврхе, отежава испуњавање додатних обавеза у погледу потрошње.

Лидери ЕУ ће разговарати о ревизији ЕПФ-а када се састану у Бриселу касније овог месеца на свом последњем овогодишњем самиту Европског савета.

Извор: РТ