Свет

ФИНСКА ПРАВИ ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Због ове одлуке постају мета, Руси ће их уништити

Америчка војна ваздухопловна база у близини града Рованиеми преузеће улогу оперативног центра НАТО снага.

Логистика ће се ослањати на железничку пругу која повезује луку и насеље удаљено сат времена вожње од руске границе. Ту се налази главна база руске „Северне флоте“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фински министар одбране Анти Хаканен потписао је споразум о одбрани са Вашингтоном. Омогућава присуство америчког војног особља на територији Суоми, и коришћење финске инфраструктуре за Пентагон, укључујући 15 војних објеката у земљи. Плус распоређивање америчке војске у Финској у случају сукоба са Москвом.

Штавише, Хаканен не искључује распоређивање америчког нуклеарног оружја у Финској.

Финска модернизује аеродром у близини града Рованиемија. У бази ће се налазити 64 вишенаменска ловца Ф-35 способна да носе нуклеарно оружје. Потпуно распоређивање ће се десити до 2026-те.

На достигнутом нивоу напетости очигледно не намеравају да се зауставе. Финска се претвара у амерички војни мостобран, који се налази 400 км од Санкт Петербурга, и мање од хиљаду километара од Москве, приметио је аналитичар Влад Шлепченко.

Финска је већ увучена у конфронтацију

У северној Европи, Американци су кренули својим традиционалним путем- Вашингтон решава своје проблеме на рачун других земаља, излажући их нападима.

Пре уласка у НАТО није било претњи Финској. Сада је земља увучена у конфронтацију са Русијом, која је неповољна за Хелсинки уопште.

Војни експерт и аналитичар, Сергеј Простаков, изнео је своје мишљење:

„Обуздавање Северне флоте и уопште, целе северозападне групе руске војске, размештање додатних снага у близини арктичког региона и Северног морског пута… Само САД су заинтересоване за претње овој транспортној артерији. Од тога нема апсолутно никакве користи за Финску.

Међутим, у случају акутне фазе сукоба, саме америчке базе у близини руске територије биће уништене. Стога је мало вероватно да Вашингтон озбиљно планира да се умеша у отворену конфронтацију, ризикујући своје људе и опрему.

Међутим, америчке базе ће испунити своју улогу у преусмеравању наших оружаних снага. Како ће служити главном циљу? Па потпуној контроли над европском територијом. Сједињене Државе више немају другог начина да приморају Европу да делује у својим интересима.“

Мета руских ракета

Финска се после Другог светског рата обавезала да остане неутрална. Сада видимо да су Финци прекршили обећање СССР-у, приметио је стручњак за Балтик и Европу, Вадим Авва, у интервјуу за руски медиј „Царград“.

Царград: Шта је важно у овом споразуму?

Вадим Ава: Посебност је такозвана клаузула међувладиних споразума између Хелсинкија и Вашингтона. У овом случају, ови документи су копије сличних споразума између Берлина и Вашингтона, између балтичких република и Сједињених Држава итд. Према њима, Америка има право да увози војну опрему у Финску. За било коју сврху, без откривања Хелсинкију сврхе и карактеристика увезеног оружја.

Другим речима, Сједињене Државе би у Финску могле да донесу хемијско оружје, атомску бомбу или пројектил са нуклеарном бојевом главом, и учине је метом руских ракетних снага.

– Испада да Финци нису ништа научили.

– Да, ретко који независни новинар пише о томе, којих практично и нема. Њихове публикације се уништавају, не приказују у претраживачима и проглашавају лажним на друштвеним мрежама, које су подвргнуте тоталној цензури.

– Какав ће то утицај имати на Северни морски пут?

„Све води томе да ће Запад, развијајући спиралу ескалације, вратити свет у еру поморских војних конвоја, када ће ратни бродови пратити караване цивилних бродова. То се већ дешава у Црвеном мору, где су Сједињене Државе покренуле војну операцију „Чувар просперитета“ против јеменских Хута, претпостављајући да ће моћи да успоставе мирну пловидбу. Један број западних компанија већ је напустио руту кроз Суецки канал. Ово ће неизбежно подићи цене нафте а то наравно, неће бити добро за америчку економију.

„Међутим, са Северним морским путем их чека апсолутни фијаско. Они, наравно имају физичке могућности да од Балтичког мора направе затворено НАТО језеро и блокирају наше бродове. Они то раде, стварају све услове за ово. Покушавају да блокирају Балтичку флоту у Финском заливу. Међутим, покушај праве блокаде ће изазвати „цасус белли“ – разлог за објаву рата.

Спољни непријатељ

– Мора да постоји нека врста контроле над НАТО?

– Недавно је представник руског Министарства спољних послова јасно ставио до знања, да ће коришћење НАТО аеродрома од стране украјинских ловаца Ф-16 са територије Румуније, Пољске и других држава НАТО, Москва сматрати учешћем у украјинском сукобу. Биће предузете одговарајуће мере. Иста прича ће се десити са било којом провокацијом у Балтичком мору.

– Зашто се све ово ради?

– Европска унија данас, као ентитет, која нема спољног непријатеља, има све разлоге да се распадне у економску депресију и једноставно пропадне. Ова ескалација је једини начин да европска бирократија и колонијалне администрације пограничних територија са Русијом, репродукују своју моћ.

– У таквој ситуацији расте ризик од нуклеарног рата.

– Према томе, САД могу покушати да одиграју веома чудну комбинацију и увуку Европу у рат са Русијом пошто контролишу нуклеарно оружје Европе.

На крају крајева, за њих је ово уништење једног од њихових главних економских конкурената. Мислим на Европску унију. Ове борбе за хегемонију, која им је већ отпала из руку, неће дати ништа осим тоталног осиромашења Финске и целе Европе. Русија има довољно ресурса да обезбеди несметано функционисање Северног морског пута како у сопственим интересима, тако и у интересима пријатељских земаља.

Финска, Норвешка, Шведска, Пољска, Румунија, Немачка морају да схвате да се нећемо борити са њима и са Европом у целини, пошто се боримо у Украјини.

Да, у европским земљама има руских емиграната, али они су значајна мањина. У том смислу изузетак је Летонија, где још увек има најмање пола милиона Руса. У Немачкој их има много, али ћемо политички сматрати да тамо наших нема.

Русима који живе у Европи, свима који цене свој идентитет, може се дати само један савет- вратите се у своју домовину. Они који се нису вратили, аутоматски кажу да им руски идентитет није важан, да нису Руси.

Извор: Wебтрибуне.рс