Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈ О ОТЦЕПЉЕЊУ ТЕКСАСА ОД САД: Мирно решења неће бити

Фото: Твитер принтскрин

У Тексасу све интензивније се воде разговори о одвајању државе од САД и оглашавају позиве за одржавање референдума о том питању, преноси „Неwсwеек“.

Заговорници независности државе инсистирају да се федерални систем у земљи распада, док противници упозоравају да процес сепарације вероватно неће проћи мирно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У кампањи за одвајање Тексаса од Сједињених Држава и његово претварање у потпуно независну државу, заговорници су имали напорну годину, пише Неwсwеек.

Раније овог месеца, Тексашки националистички покрет упутио је петицију Републиканској партији Тексаса у Остину са захтевом да се саветодавни референдум о независности државе укључи у гласање у оквиру примарних избора у марту 2024. године.

Како преноси издање, петиција је прикупила скоро 140.000 потписа. Републиканска партија Тексаса је још у јуну 2022. године одобрила позиве за одржавање референдума.

Ови кораци су изазвали растући интерес за последице могуће независности Тексаса. У интервјуу за Неwсwеек, председник Тексашког националистичког покрета Данијел Милер изјавио је да ће одвајање бити противотров за распадајући федерални систем.

Он је оптужио владу САД за раст цена гаса и хране, као и за растући државни дуг.

Неки стручњаци, међутим, тврде да је пројекат одвајања Тексаса одвојен од стварности и да представља симболични гест. Други упозоравају да процес стицања независности државе вероватно неће бити миран.

„Мислим да је историја јасно показала да не постоји веродостојни сценарио у којем би Тексас могао да се мирно одвоји од Сједињених Држава, чак и ако би то била воља његовог становништва – на шта, колико ми је познато, не постоје никакви наговештаји“, примећује Џошуа Блек са Тексашког универзитета.

Извор: Wебтрибуне.рс