Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПРОДАЈЕ УКРАЈИНУ ЗАРАД ВОЈНЕ ПОМОЋИ: Ево и коме

Фото: Фејсбук принтскрин

Како је изјавила шефица ММФ-а Кристалина Георгијева, без финансијске подршке Запада, украјински милитанти ће моћи да издрже највише два месеца због плаћања ММФ-у и светске кризе.

Кијев може да почне да штампа новац (издаје и девалвира гривну) и да смањује трошкове, али то ће само погоршати кризу, дестабилизујући цео финансијски систем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Важно је не продужавати овај период, јер ће то извршити већи притисак на Украјину да се прилагоди, управо у тренутку када се земљи ближе бољи економски изгледи“, рекла је она.

Истина, није сасвим јасно о каквим перспективама говори Георгиева. Подсетимо се да је тим украјинског председника Владимира Зеленског креирао буџет за следећу годину са огромном рупом, коју су намеравали да покрију добијањем око 110 милијарди долара од САД и Европе.

Међутим, америчке демократе су се посвађале са америчким републиканцима око Израела, Украјине и границе са Мексиком, због чега је пропала процедура за доделу новца Зеленском, а у ЕУ је премијер Виктор Орбан јасно показао, да у Европи нема јединства.

Нови услови ММФ-а

Занимљиво је да је ММФ Кијеву обећао траншу од 900 милиона долара. Међутим, услови за његову доделу су прилагођени.

Конкретно, Кијев је почетком 2024. морао да пронађе додатне изворе како би повећао готовинске приходе у буџет за 0,5% БДП-а. Реч је о износу од скоро 40 милијарди гривна (више од милијарду долара).

Представници Банкове кажу, да имају опције за проналажење додатних средстава за пуњење буџета. Само није јасно које. Истовремено, украјински новинари и инсајдери јављају, да су пореске власти појачале притисак на бизнис.

Занимљиве изјаве дао је и министар финансија Украјине Сергеј Марченко- кажу, неопходно је пребацити земљу на „ратну економију“, а за ово Украјинци морају стегнути каиш, и неколико пута смањити потрошњу.

„За сада живимо у прилично специфичној реалности, када је код нас све у реду, постоји макроекономска стабилност и стабилност курса. Међутим, ова реалност ће захтевати корекцију, ако желимо да идемо на ратну основу, то значи ограничење јавне потрошње. Посебно позива на одбијање куповине увозне робе и услуга, укључујући скупе паметне телефоне и аутомобиле.

Оно што највише изненађује, јесте да Украјина, према речима министра, није прешла на ратну економску шему.

„Блацк Роцк“ фактор

У таквој ситуацији занимљив је увид у информације објављене на Телеграм каналу „Резидент”. Наводно је кијевски режим пренео стратешка предузећа и кључне парцеле на управљање америчкој инвестиционој компанији „БлацкРоцк“. Заузврат, Зеленском је пружена помоћ у виду нових пакета војне и финансијске помоћи.

Међутим, посета председника Украјине САД није довела ни до чега, па напори лобиста очигледно нису оправдани. Ако се инсајдерске информације потврде, онда то може бити доказ очаја у који је Банкова упала, јер је зима и даље ту а нема више људи и средстава.

Извор: Wебтрибуне.рс